Козунак присъства на всяка трапеза на Великден. Той е навлязъл

...
Козунак присъства на всяка трапеза на Великден. Той е навлязъл
Коментари Харесай

Здравословен козунак - мисията възможна

Козунак участва на всяка софра на Великден. Той е навлязъл в пасхалната традиция едвам преди стотина години. Този специфичен сладостен ритуален самун, който символизира тялото на  Христос, се прави у нас някъде от около  1915-1920 година

Преди появяването му са се правели специфични великденски  хлябове,  колачета и краваи.

Без значение дали сте фенове на здравословното хранене или пазите прецизен режим, сигурно чувайки думата " козунак " в съзнанието на всеки се прокрадва копнежа за конци, наслада и една тъкмо, избрана текстура.

Затова ще ви предложим една опция на обичайния козунак. Рецептата не съдържа бяло брашно и захар, само че пък с нищо не отстъпва по усет на общоприетата.

Необходими артикули: 
350 гр. пълнозърнесто брашно2 яйца и 1 белтък100 мл. ядково мляко100 гр. кокосово маслокората на 1/2 лимон1/4 кубче маяванилиястевия или различен подсладител (без калории) по желание
За плънката:
50 гр. черен шоколадстафиди1 жълтък
Начин на подготвяне:

От продуктите за тестото се омесва меко тесто, а кокосовото масло се оставя за измесване. Полученото тесто се оставя да втаса за към 2-3 часа на топло до момента в който удвои размера си.

След това разстилате тестото и го поръсвате с шоколада и стафидите, след което оформяте козунака и го оставяте да втаса за още два часа.

След като втаса се намазва с жълтъка.

Пече се към 40 мин. на 200 градуса в авансово загрята фурна.

Избирайки тази рецепта, а не обичайна с бяла захар, бяло брашно и трансмазнини, ни разрешава да си хапнем без скрупули. Добър вкус!

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР