Коя е думата, която описва най-добре годината на войната в

...
Коя е думата, която описва най-добре годината на войната в
Коментари Харесай

Думата на 2022 г.: Кризата, чийто край не се вижда

Коя е думата, която разказва най-добре годината на войната в Украйна, двуцифрен % на инфлация и следващата предварителна промяна на властта?

Според издателите на английския речник Collins - думата е " permacrisis ", или " непрекъсната рецесия " - нескончаем интервал на неустойчивост и неустановеност, изключително когато той е подбуден от серия пагубни събития.

" Пермакризата " e терминът, който " обобщава какъв брой същински ужасна беше 2022 година за доста хора ", разяснява шефът на Collins Learning Алекс Бийкрофт пред BBC.

Това е единствено една от десетте думи, с които английската организация се готви да изпрати миналата година, а ето кои са останалите нови (или придобили нов смисъл) термини:
Carolean (каролински) - думата, с която ще се назовава епохата на ръководството на крал Чарлз III, правоприемник на починалата кралица Елизабет II.Kyiv - вярната транслитерация на латиница на името на украинската столица (Київ). Преди войната в Украйна, британският език използваше съветското наименование на града при изписването Kiev.Lawfare - или стратегическата приложимост на правосъдни процеси за опасност или увреждане на ползите на съперника. Съчетание сред law (закон) и warfare (военно дело).Partygate -политическият скандал, който предвеща насилствената оставка на Борис Джонсън като министър председател. Името идва от поредицата купони, провеждани от политици и служители на " Даунинг стрийт " 10, до момента в който останалата част от страната беше сложена в цялостен локдаун поради коронавирусната пандемия.Quiet Quitting ( " " ) - практиката да работиш единствено толкоз, колкото си задължен по контракт - най-много с цел да можеш да прекараш повече време за персоналния си живот; практиката да не вършиш съвсем никаква работа, до момента в който стоиш на работното си място.Splooting - позата, в която животните лежат по стомах с разперени крайници, с цел да се охлаждат по време на горещините.

Sportswashing - практиката за спонсорство или подкрепяне на спортни събития за " избелване " на компрометирана известност или отклонение на вниманието от спорни действия. Или за какво " Газпром " беше основен спонсор на Шампионската лига...Vibe shift - сериозна смяна в преобладаващата културна атмосфера или наклонност.Warm bank - постройка, която хората без опция да заплащат разноските за отопление на домовете си, могат да посещават, с цел да не стоят на студено.
" Разбираемо е по какъв начин се усещат хората след прекарването на безпорядъка, породен от Brexit, пандемията, крайните температурни промени, войната в Украйна, политическата неустойчивост, енергийната рецесия и рецесията с повишението на разноските за живот - живеем в непрестанно положение на неустановеност и паники ", споделя още Бийкрофт от Collins.

Въпреки че положителните вести не са в обилие, въпреки всичко организацията вижда " лъчи на вяра " в бъдещето - с помощта на демонстрацията на непреклонност на украинския народ и началото на нова ера за английската монархия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР