По повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония

...
По повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Радев отвърна на Силяновска: Северна Македония да спазва договорите

" По мотив на завършилата предизборна акция в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които РСМ е подписала ".

Това съобщи в позиция след изборите в Северна Македония президентът Румен Радев.

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват. Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности. Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана ", напомня президентът.

Вчера министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога написа във Facebook профила си, че " незачитането на конституционното име на страната прави клетвата на Силяновска оскъдна ".

Реакцията на Лога идва откакто произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в служба като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на страната, наричайки я единствено Македония. 

Според Лога това, което би трябвало да се случи е " или повтаряне на процедурата, или длъжността президент на страната би трябвало да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функционалността " на президент.

В знак на митинг посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в Народното събрание, по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция дефинира държанието на Силяновска като намерено нарушаване на Преспанския контракт, а Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предизвести Република Северна Македония да съблюдава Преспанския контракт.

Министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а незабавно след клетвата от ДСИ обявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е основала рецесия с Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР