Кой световен държавник дядо Вазов е възпял в стихотворение от

...
Кой световен държавник дядо Вазов е възпял в стихотворение от
Коментари Харесай

Една много важна корекция към учебниците по история, печатани след 9.09.1944 г.

" Кой международен общественик дядо Вазов е възпял в стихотворение от 11 куплета? " има най-малко един правилен отговор: 28-ият американски президент Удроу Уилсън, за потвърдената му роля като покровител на България през 1919-1920 година, на Парижката мирна конференция. Това написа във фейсбук доктор Соломон Паси, президент на Атлантическият Клуб в България.

Въпросът с нараснала компликация:

Макар и България да не стартира, а и първа да излиза от Първата международна война, като една от губещите страни, ние се разделяме с над 10% от своята територия — това помним от учебника по история.

Но какво отсъстваше от учебника по история? Че в случай че не беше решителната американска отбрана в Париж, народът ни рискуваше доста повече от това: да загуби толкоз от територията си — поделена сред Сърбия, Гърция и Румъния — едвам заплаши по-нататъшното оцеляване на страната ни.

Историческата лента — за разлика от днешния тв приемник — не се връща обратно, само че хипотезата за следващо, последно и дефинитивно изгубване на България след Освобождението надали е била различен път толкоз застрашаващо реалистична, разяснява Паси.

Затова през днешния ден е значимо, и даже напълно морално: всеки българин да отиде до ул. " Ясен " №41, в Свети Влас (община Несебър) и да постави една благодарствена българска роза пред стилния монумент на Удроу Уилсън, преди малко инсталиран от Фондация " Българска Памет — Братя Диневи " с дискретното подпомагане на Атлантическият Клуб в България, приканва Паси.

В Париж делегацията Уилсън — съветвана от Джеймс Баучер, различен американски герой за истина в

Европа — пледира, че българската територия не би трябвало да се разпокъсва и показва документи за българския темперамент на Тракия, Добруджа и по-голямата част от Македония. Нещо повече, американската страна пледира българските Родопи да запазят излаза си на Бяло море, с цел да останат стопански устойчиви.

Удроу Уилсън е пионер—поборник за една по-справедлива Европа, построена върху правилата за разговора и мира. Той зачева развой, който тридесетина години по-късно ще еволюира в Плана " Маршал ", разрешил възобновяване на Европа и обединяването ѝ в днешния Европейски съюз, напомня Паси.

Уилсън дава мощен подтик за построяването на Обществото на народите —предшественик на днешната Организация на обединените нации — стожер на самоопределението на народите. Ако мирът и разговорът в света през днешния ден преобладават над войната и раздорите (статистиките са безапелационни!), за това персонален принос има президента на Съединени американски щати Удроу Уилсън.

Затова от Атлантическия клуб оферират:

•) на българската страна — да провежда пълнокръвна държавна гала по откриването на паметника на Уилсън в Свети Влас.

•) на държавното управление на България — да разгласи 16 октомври (в последния ред тук излиза наяве за какво тази дата!) за ден на интернационалните благодетели на България, в който да отдадем почитта си всекиму от тях.

•) на кмета на гр. София и на Столична община — както и на всяка по-малка община, уважаваща огромната история на България — да почетат уместно президента Уилсън — с именуване на улици или иначе, в това число с репликиране на паметника му от Свети Влас. (В родния му Пловдив към този момент има барелеф на Уилсън.)

•) на Министерството на образованието и науката (оглавявано в миналото от Иван Вазов) — да заложи в читанките известното в миналото Вазово стихотворение " УИЛСОНУ ". Оценката на великите българи, съвременници на епохата, е още по-ценна през днешния ден, от дистанцията на времето.

•) на Православната ни черква — да уважи уместно президента Уилсън. Ако бях с 30 години по-млад, евентуално щях да напряко предложа канонизирането на Уилсън като светец—покровител на България —9+ 5 Епопея на забравени американци, или за Уилсън.

Дядо Вазов така и така го назовава " нов Христос отвъд Океана ".

Да, България дължи доста от днешната си битност на транс-атлантическата връзка, което е добре да се загатва и към честванията на участието ни в НАТО и Европейски Съюз.

И ето цитираното Вазово стихотворение:

УИЛСОНУ

Кат нов Христос отвъд океана

издигна ти евангелие ново,

отдъхна си земята, с кръв обляна,

пред твоето миротворяще слово.

И поздрави светът зората ясна

на любовта. И поздрави той века,

че край поставя на враждата гневна

и че човек ще вижда брат в индивида.

И ний, за истина дето ляхме кърви,

казахме си: " Тоз глас висок не лъже.

Изгря денят на правдата! " - и първи

сложихме си победното оръжье.

И истина чакахме - пристигна насилье,

обич ожидахме - срещна ни завист

безжалостна - каквато не таил е

и самий ад своята вътрешност!

Видяхме - късно! - че на слаб чест няма,

ръце без меч - ръце са за верига...

Разбрахме - късно! - че тирада богатства е машинация,

че писан контракт " парче е книга! " *

О, Уилсоне благи! Чуйш ли? Де си?

Надви нощта на факел доблестен.

И твоя глас и пустиня се разнесе,

и твоя вик за мир оста ялов!

Звучеше в твоя вик речта Христова,

само че той кат нея бе подигран... пропуснат -

не бил подготвен светът за таз обнова,

не бил узрял духът за героизъм прочут.

Празнува отново несправедливост и лукавство,

венец от лаври носи отново лъжата!

Ликува злото: божието царство

не иде - то е още в небесата!

И виждам отново море от страдания люти,

и рев, и вопъл из родните лимити,

гнезда напуснати, тегла нечути

на братя, слънчице колкото да видели!

А мраз? А срам? А съвест человешка -

белким са те потребни на юмрука?

И тоз мир несравним? Гавра тежка

над разпнатий мъченик тука!

Ужасна бе войната, без образец е

в исторьята; само че на кръвта й петното

не е дотолкова черно, както чер е

тоз позор, навека лепнат по челото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР