Кострома не е лошо място за търсене на последиците от

...
Кострома не е лошо място за търсене на последиците от
Коментари Харесай

Каква е цената на войната в Украйна за един руски полк?

Кострома не е неприятно място за търсене на последствията от войната в Украйна върху Русия. Защото този град е дом на прочут полк, който носи неговото име и е бил в челните редици на всички съществени борби в акцията на Кремъл против неговите съседи, написа „ BBC “.

331-ви гвардейски парашутен полк, постоянно именуван Костромски въздушнодесантен полк, е обект на следствие от „ Newsnight “ на „ BBC “ малко след нахлуването през февруари предходната година. Те разкриха цената, платена от полка и родната му общественост. Бяха доказани 39 смъртни случая до април предходната година, 62 до края на юли, а в този момент броят им доближи 94.

Голяма част от работата по съставянето на този лист е обвързвана с анализиране на сметки в обществените медии във V’Kontakte, който е съветският еквивалент на Фейсбук, и репортажите в локалните медии. След това данните се кръстосват със сателитни изображения и изображения на Гугъл Street View.

Видео, намерено във V’Kontakte, демонстрира гробове на бойци на гробище, ситуирано североизточно от Кострома. Гробовете, показани във видеоклиповете, подхождат на имената на бойците, които „ BBC “ съпоставя.

Реалният брой на починалите 331 бойци евентуално е доста по-голям. Някои от тях са от градове отвън Кострома, което прави следенето на информация за тях доста по-трудно. Няколко бойци са оповестени за изчезнали, като те може да са измежду починалите.

Като се вземат поради тежко ранените или пленените, рационално е да се допусна, че войната в Украйна е коствала на полка няколкостотин бойци.

Загубата на живот провокира доста мнения в Кострома, която се намира на към 300 км североизточно от Москва и има население от към четвърт милион. Един локален уеб страница означи предходната пролет, че цялата съветско-афганистанска война, траяла 9 години, е коствала на града 56 бойци. Тежките загуби в Украйна сложиха пред локалните управляващи сложна задача за политическо ръководство.

Сергей Ситников, назначеният от Кремъл губернатор на Кострома, е в челните редици на опитите да се убедят хората, че бойците в града получават подобаваща поддръжка. Посещенията на губернатора Ситников в лечебни заведения, казарми и на фронта са отразявани по локалната телевизия.

При посещаване на фронта през декември губернаторът Ситников сподели на феновете, че „ би трябвало да помогнем /на/ момчетата да имат прилични условия “. Беше донесъл със себе си пакети за грижи, финансирани от жителите и продавани в комерсиалната мрежа дронове.

Губернаторът Ситников е чиновник на Владимир Путин в родния му район, тъй че той надали е бунтовник или смел повествовател на неуместни истини. Но желанието му да посети фронта и да признае минусите, даже по кодиран метод, бележи забавен контрастност с неговия началник.

Когато локалната телевизия сподели мобилизирани парашутисти на плаца на 331-ва преди 6 месеца, тя придвижи и много откровените забележки на губернатора Ситников към тях:
„ Желая ви доста здраве, триумфи, осъществяване на всички задачи… и да се върнете вкъщи живи. “

Призивът към парашутисти, част от по-широката готовност на Русия, акцентира степента, до която акцията в Украйна е изтощила професионалната войска на страната. На фрагменти от ноемврийския церемониал са показани 150 наборници преди изпращането им на фронта.

Общата бройка на 331-ви полк може да се оцени на 1500-1700 души. Когато за първи път изпрати в Украйна през февруари 2022 година, той разположи две батальонни групи, което дава общо 1000-1200 бойци. След като понесе тежки загуби при несполучливия опит за постигане на Киев, полкът беше изтеглен и възобновен в южния съветски гарнизонен в град Белгород предишното лято.

Последвалите дейности накараха полка да се движи към всички съществени възпламенителни точки – Изюм при започване на лятото, Херсон по-късно и в този момент назад в Донбас. Чрез наблюдаване на датите, дадени в известията за гибелта в обществените медии на Кострома, е допустимо да се разбере по кое време /и постоянно къде/ частта е била употребена за водене на офанзиви и затишията, когато е била отстранена от фронта, „ с цел да ближе раните си “. Например, поредност от смъртни случаи през февруари сочат елементи от 331-ви, които са били ангажирани в Кремина.

Когато заместниците на починалите – в това число наборниците, показани по малкия екран през ноември – се вкарват, първичният кадър от бойци става по-малък и общият размер на единицата понижава. Сега може да наброява не повече от 300-400 начело.

Загубите и завръщането на тежко ранени мъже провокираха отзив в родната им общественост. Няколко седмици след началото на войната, един консуматор на V’Kontake възкликна:
„ Почти всеки ден се разгласяват фотоси на нашите момчета от Кострома. Тръпки ме побиват. Какво се случва? Кога ще свърши това? “

Местните медии отразяват паметта на починалите бойци от Кострома. През декември една телевизия сподели откриването на паметна плоча на Едуард Реунов, парашутист от 331-ва, който е бил погубен в Украйна. Стилът на този мемориал и езикът, употребен в отчета, могат да се преглеждат като опит за канализиране на Великата отечествена война /както руснаците назовават ​​своята борба от 1941-45 година против нацистите/, намеквайки, че днешните бойци са ангажирани с еднообразно значима идея.

Но в обществените медии „ BBC “ откри по-модерни прояви наизуст и даже на хора, търсещи възмездие. Показани са бойци, които държат снаряди с надраскани върху тях известия от някогашни съученици на Реунов и, както се допуска, от фамилията му.

Има наклонност, следена в няколко съветски гарнизонни града, съпруги и майки да разгласяват свои фотоси с войнишка униформа. Една разплакана майка на умрял парашутист от 331-ва си спомня Великата отечествена война и прибавя: Надявам се, че ще се пишат истории за нашите момчета. “

Онези, които слагат под подозрение жертвоприношението, са склонни да се разминат. „ Украйна не е моята татковина, нашите момчета умират за нищо “, написа неотдавна един човек на страницата „ ВКонтакте “ на Кострома. Друг бързо отвърна: „ Това е неуместно мнение. Няма смисъл да пишем тези неща тук “.

От отразяването на активността на губернатора Ситников излиза наяве, че управляващите се пробват да успокоят тревогата, подбудена от убитите и ранените. Не е ясно до каква степен войната има поддръжка от по-широката съветска общност, само че видеото, което публицистите на „ BBC “ видяха, демонстрира, че има огромна взаимност измежду военните фамилии в Кострома.

Загубите на 331-ви също да се измерят със такива на машини, както и на личен състав.

И по този начин, дългата война на полка продължава. От съветските медии няма да научите доста за по-широките последствия от войната върху украинското население, нито ще има искрено отразяване на обвиняванията във военни закононарушения. 331-ви бяха упрекнати в избиването на стотици украински бойци по време на боевете през 2014 година

Междувременно в гробището на Кострома има доста доказателства за цената на неуспеха на съветската инвазия. Погребана е и репутацията на полка като „ най-хубавия от най-хубавите “ и фантазиите му за лесна победа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР