Косово отложи с още 48 часа , които отказват да

...
Косово отложи с още 48 часа , които отказват да
Коментари Харесай

Косово отложи с два дена глобите за сръбски регистрационни табели

Косово отсрочи с още 48 часа, които отхвърлят да сменят старите си регистрационни табели на коли, издадени от Сърбия, след искане на Съединени американски щати за отсрочване на хода , което удостовери и Европейския съюз, че това може да провокира етническо принуждение , предава Ройтерс.

подклажда напрежението в продължение на съвсем две години сред Сърбия и нейната някогашна отделила се провинция, която разгласи самостоятелност през 2008 година и е обитаема с плътно сръбско малцинство в северната част на страната, което е подкрепяно от Белград.

Около 50 000 етнически сърби, които живеят там, отхвърлят да признаят властта на Прищина и към момента се считат за част от Сърбия. Белград съобщи, че в никакъв случай няма да признае независимостта на Косово.

Стотици служители на реда, съдии, прокурори и други държавни чиновници от сръбското малцинство. Прищина реши, че локалните сърби би трябвало най-сетне да заменят регистрационните табели, издадени от косовските сръбски общински управляващи, лоялни на Белград, с формалните регистрационни табели, издадени от централните управляващи на Косово.

Премиерът на Косово Албин Курти разгласи късото отсрочване в обява в своя акаунт в " Туитър " в ранните часове на вторник. " Приемам молбата му (на американския посланик) за 48-часово отсрочване... Щастлив съм да работя със Съединени американски щати и Европейски Съюз, с цел да намерим решение през идващите два дни. "

Косовската полиция сподели по-рано, че санкциите ще бъдат налагани от 08:00 локално време (09:00 часа българско време) във вторник и се чака да обиден към 10 000 водачи.

в понеделник след провеждането на незабавни договаряния с посредничеството на Европейски Съюз, като Брюксел предизвести за " ескалация на насилието ", в случай че проектът се реализира.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел , който ръководи договарянията, упрекна основно Косово за това, че е отхвърлило предлагането на Европейски Съюз за разрешаване на разногласието за автомобилните табели.

Опозицията в Прищина също упрекна Курти , че заплашва връзките със Съединените щати като най-големия съдружник на Косово.

Курти сподели, че е по-заинтересован от постигането на дефинитивно съглашение със Сърбия, където двете страни да се признаят взаимно като самостоятелни страни.

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели късно в понеделник, че страната му ще спре издаването и подновяването на регистрационните табели на коли за северната част на Косово , само че предизвести за възходящо напрежение.

" Получихме последните разследващи данни доскоро, обстановката е доста комплицирана и е на ръба на спор ", сподели Вучич пред кореспонденти.

НАТО, който е разположил 3700 мироопазващи сили в Косово, съобщи, че има подготвеност да се намеси, в случай че обстановката със сигурността бъде застрашена.

Припомняме, че, откакто Прищина разгласи, че правилото за регистрационните табели ще влезе в действие на 1 август, което накара етническите сърби да

Напрежението понижа, откакто Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, се. Блокадите бяха отстранени под наблюдението на НАТО, който разполага с към 3700 мироопазващи чиновници в Косово.
 Русия уточни Косово като основна опасност за сигурността на Балканите
Русия уточни Косово като основна опасност за сигурността на Балканите

Той още веднъж повдигна въпроса за регистрационните табели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР