Космическият апарат "Берешит" навлезе в лунна орбита една седмица преди

...
Космическият апарат "Берешит" навлезе в лунна орбита една седмица преди
Коментари Харесай

Космическият апарат Берешит навлезе в лунна орбита

Космическият уред "Берешит " навлезе в лунна орбита една седмица преди да кацне на Луната, заяви Асошиейтед прес.

След като измина 5,5 милиона километра към Земята, приближавайки се към естествения ни сателит, дребният уред навлезе в лунна елиптична орбита, както е по стратегия за кацането на 11 април. В контролния център в Йехуд, покрай Тел Авив, инженерите наблюдаваха скоростта на "Берешит ". За да се отблъсне от Земята и сполучливо "да улови " гравитационното притегляне на Луната, апаратът трябваше да забави от 8500 км/ч на 7500 км/ч. Пет минути откакто бяха включени моторите "Берешит " доближи идеалната скорост.

Ако "Берешит " не беше понижил сполучливо скоростта си, задачата щеше да завърши. След като е към този момент в лунна орбита, "Берешит " ще прави все по-малки обиколки към спътника ни преди опита за кацане. Ако всичко премине по проект идната седмица, Израел ще стане четвъртата страна, чийто уред е кацнал на Луната - след Русия, Съединени американски щати и Китай.

Космическият уред "Берешит " ( "Генезис " на иврит) на частната израелска компания "Спейс Ай Ел " беше изстрелян от Кейп Канаверал във Флорида през февруари. Той е с маса 585 кг. Разработен е за плана "Гугъл Лунар Екс прайз ". Според изискванията, първата частна компания, основала автоматизирана станция, която доближи до Луната и се придвижи по нейната повърхнина на разстояние не по-малко от 500 метра, щеше да получи премия от 20 милиона щатски $.

През март 2018 година обаче "Гугъл " анулира състезанието. Въпреки това "Спейс Ай Ел " продължи работа по лунния модел, който й коства 100 милиона $. През март от фондацията "Екс Прайз " оповестиха, че в случай че "Берешит " кацне сполучливо на Лунната, екипът ще получи премия от 1 милион $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР