Конвенционалните, монофазни, комбинирани орални контрацептиви по традиция се прилагат ежедневно

...
Конвенционалните, монофазни, комбинирани орални контрацептиви по традиция се прилагат ежедневно
Коментари Харесай

Има ли риск от продължителната употреба на противозачатъчни?

Конвенционалните, монофазни, комбинирани орални контрацептиви по традиция се ползват всекидневно в продължение на 21 дни, последвани от период без хормони от седем дни. Оралните контрацептиви съдържат естроген и гестаген в разнообразни дози и формулировки. 

Чрез удължение на дните на дейното хапче, кървенето може да бъде отсрочено и да се появят по-малко менструации годишно. Освен, че са комфортни и по този метод усъвършенстват качеството на живот на дамите, нуждаещи се от контрацепция, режимите на оралните контрацептиви с дълъг цикъл са употребявани за лекуване на гинекологични болести, по-специално тези, които предизвикват циклична тазова болежка като дисменорхоични положения и ендометриоза.

Оралните контрацептиви, употребявани в дълъг цикъл, т.е. с удължение на интервалите сред интервалите без хапчета до повече от 21 дни или изцяло без период без хормони, оферират значими изгоди. 

Броят на дните на кървене и на проблемите, свързани с менструацията, са понижени. Болката, обвързвана с ендометриозата, и рискът от рецидив на болестта след хирургично лекуване се понижават от пероралните контрацептиви, одобрявани непрестанно. Доказано е, че рискът от ендометриална хиперплазия не се усилва.

Традиционно орални контрацептиви са предопределени да доставят ниска доза женски полови хормони, или естроген и прогестерон в композиция, или единствено прогестерон, в продължение на 21 дни, с четвърта седмица без никакви хормони. Това оставя време за обособяване на ендометриума, наречено кървене при лишаване.

При типичния 28-дневен цикъл на хапчета дейните хормони се одобряват в продължение на 21 дни, през което време се следи прогестероново деяние върху ендометриума. През идващите 7 дни плацебо разрешава гладко естрогенно деяние. Тъй като няма инхибиране на фоликулостимулиращия хормон, естрадиолът се създава от яйчниците.

Това води до напредък на ендометриума, който бързо се потиска от дейните хапчета. Целта на продължителната или удължена приложимост е по този метод да се отстрани растежа на ендометриума, като по този метод се предотвратява кървенето при лишаване. Пробивното кървене се дължи на недоразвитост на ендометриума, а не на обособяване на ендометриума, защото няма удебелен децидуализиран ендометриум, който да се отдели.

Забавянето на интервалите за дълго време може да докара до по-висока периодичност на пробивно кървене или зацапване - кървене сред интервалите - което може да бъде неловко. Това се случва по-често през първите няколко месеца на непрекъсната приложимост. Тъй като физиологията се приспособява към непрекъснатия режим на ниски дози, тези феномени нормално понижават с течение на времето.

Пробивното кървене е по-вероятно, в случай че дамата не успее да вземе хапче в точния момент или също по този начин употребява медикаменти, които форсират метаболизма на хормоните в противозачатъчните хапчета.

Билковата добавка жълт кантарион също има същия резултат. При повръщане или диария хапчето се всмуква по-малко дейно, което може да аргументи пробивно кървене заради по-ниските хормонални резултати върху ендометриума.

В случай на неконтролируемо пробивно кървене, може да е по-добре да се премине към типичния 21-дневен цикъл с една седмица неактивни хапчета преди идващия курс на дейни хормонални таблетки. Понякога може да е допустимо да се спре за три дни след минимум 21 поредни дни на дейните хапчета, с цел да се разреши появяването на кървене. Това би трябвало да бъде последвано от таблетка с дейни съставки за 21 или повече дни, считано от четвъртия ден след прекъсването, написа puls.

Продължителната приложимост на противозачатъчни може да скрие настъпила бременност, при крах на контрацепцията. Поради тази причина дамите, приемащи орални контрацептиви с продължителна приложимост би трябвало да наблюдават за признаци на гадене и повръщане без явна причина, нова сензитивност на гърдите или необикновена отмалялост.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР