Компенсацията на един нает се очаква да нарасне с 14,3

...
Компенсацията на един нает се очаква да нарасне с 14,3
Коментари Харесай

БНБ: Работодателите ще вдигат заплатите и ще се съревновават за служители

Компенсацията на един нает се чака да нарасне с 14,3 на 100 през тази година, с което ще изпревари средногодишното покачване на потребителските цени и ще поддържа растежа на действителния наличен приход на семействата. Това предвижда Българска народна банка в последната си Макроикономическа прогноза.

Значителен принос за растежа на компенсацията на един нает в номинално изражение през 2022 година се чака да има покачването на заплатите в частния бранш вследствие на по-високата инфлация и задълбочаващия се дефицит на работна ръка, който основава тласък за работодателите да се съревновават за чиновници въз основа на предлаганите хонорари.

Така описаните промени към този момент откриха проявяване в данните за първото тримесечие на тази година, съгласно които компенсацията на един нает общо за стопанската система набъбна с 15% на годишна база и изпревари темпа на напредък на потребителските цени. Прогнозираното последователно закъснение на инфлацията през идващите години ще се отрази в по-слабо повишаване на номиналната отплата на един нает, показват от Българска народна банка.

В същото време лимитираното предложение на работна мощ в страната ще продължава да оказва напън за повишение на заплатите в действително изражение с по-бърз ритъм от този на повишаването на продуктивността на труда. В резултат от Българска народна банка чакат номиналният ритъм на напредък на компенсацията на един нает да остане висок през прогнозния интервал и да възлезе на 6,5 на 100 през 2023 година и на 7,5% през 2024 година високият напредък на приходите през тази година, който не подхожда на продуктивността на труда, ще се отрази посредством покачване с 13,2% на номиналните разноски за труд на единица продукция.

По-слабото повишаване на приходите и последователното покачване на продуктивността ще лимитират растежа на номиналните разноски за труд на единица продукция до 5% през 2023 година и до 3,7% през 2024 година

От Българска народна банка предвиждат още поради режима на паричен съвет в България предстоящото покачване на лихвите в еврозоната да се отрази и у нас. То ще се придвижи по-бавно върху лихвените проценти върху депозитите, по отношение на лихвите по заемите. Значителното ускорение на инфлацията и оставащите негативни в действително изражение лихвени проценти по жилищните заеми, макар плануваното им повишаване, е допустимо да продължат да подтикват търсенето на жилищни заеми, предвиждат от Българска народна банка. Причина за това, съгласно банката, са негативните действителни лихви върху депозитите.

Експертите чакат през 2023 година по-съществено закъснение на растежа както на заемите за семействата, по този начин и на тези за бизнеса. Депозитите обаче ще продължат да нарастват със относително високи темпове през прогнозния интервал, най-много поради номиналния напредък на заплатите и повишаването на лихвите по депозитите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР