Комисията за защита от дискриминация пред Телеграф“: Гонят хора с

...
Комисията за защита от дискриминация пред Телеграф“: Гонят хора с
Коментари Харесай

Комисията за защита от дискриминация: Гонят хора с ТЕЛК от работа


Комисията за отбрана от дискриминация пред „ Телеграф “: Гонят хора с ТЕЛК от работа. Шефове стопират асансьора, не обезпечават специфична тоалетна. Съкращават щатове, намаляват касиер в пазач с по-ниска заплата.
Намаление на заплата, отвод от наемане на работа, назначение на по-ниска служба, липса на асансьор и тоалетни за трудноподвижни са част от униженията, на които са подложени хора с ТЕЛК. Това оповестиха от Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) в отговор на питане от „ Телеграф “.  Оттам обобщиха, че все още има общо 2764 формирани преписки за съществуване на дискриминация поради увреждане. Всички те са формирани от тъжби на хора с понижена работоспособност, които са подложени на дискриминация от свои сътрудници или работодатели.Проблеми при намиране или оставане на работа тези хора срещат тогава, когато работодателят се запознае с решението на ТЕЛК, касаещо положението на постъпващия или към този момент назначения чиновник или служащ. Тогава нещата търпят смяна и като отношение, и като обещания за наемане. Отношението по отношение на тези хора прераства в тормоз на работното място, както и устен, който е саркастичен и ядовит и уронва достолепието на пострадалия, сочи анализът на КЗД във връзка с тези тъжби.

От институцията дават няколко пресни образци за дискриминационно отношение. В недоволство до КЗД жалбоподател сочи, че бил поканен на изявление за работа във компания в София. Твърди, че шефът го одобрил да стартира и му дал лист с документи. Той подготвил всичко, включително и здравно удостоверение. Лекарската комисия написала, че жалбоподателят има епилепсия, само че има право да работи. Жалбоподателят уведомил шефа, че е с ТЕЛК, който в началото споделил, че това не е проблем, само че по-късно му се обадили, че е отритнат, защото е с епилепсия. Проверка по случая е открила, че има дискриминация и е наложена имуществена глоба на компанията.

Друг случай касае жена, която работи след решение на ТЕЛК като калкулант, осведомител и касиер в сдружението – все длъжности, съобразени със здравословното й положение. След това обаче я преназначават като пазач отчетник със доста по-ниска заплата. Освен това като активност й е предоставено да регистрира водомери по адреси, което е противопоказно на болестта й. Показателен е и образец с жена с 96 на 100 увреждане – множествена склероза. Дамата е била уволнена от банкова институция поради своето увреждане. В началото работи на първия етаж, няма асансьор и брачният партньор й я носи на ръце. Казва й се, че по този метод основава дискомфорт у чиновниците, като й се предлага да напусне по свое предпочитание. Стига се до такава степен, че на обзор пред ТЕЛК участват представители на банката, а по-късно решението на експертната комисия е, че жалбоподателката не може да извършва заеманата от нея служба в банката.

За ТЕЛК решения в Старозагорска област чакат над 200 души със съществени болести. В региона работят единствено две комисии към УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “. Много хора се оплакват от вървене по тъгите, други просто си отиват от този свят, преди да го получат, трети са признателни, че към тях са постъпили правилно.

на условията за протекция на лицата с понижена продуктивност е открила Главна ревизия по труда от началото на годината до края на септември. Това оповестиха от инспекцията пред „ Телеграф “. Най-често се откриват нарушавания на трудовите права в търговия на дребно, селско стопанство, произвеждане на хранителни артикули, ресторантьорство, произвеждане на облекло, обучение и други. В ГИТ са постъпили 23 сигнала по протекция на труда на чиновниците с понижена продуктивност. По тях са осъществени инспекции и са подхванати плануваните от закона ограничения.

„ Съпругът ми мина през комисия и решението на ТЕЛК е 100% неработоспособност “, споделя жена му, която е разочарована от системата. Причината е, че откакто потвърдено брачният партньор й е имобилен, комисията не предписва компаньон, а без подобен съществуването му е невероятно. Друга споделя, че брачният партньор й е неработоспособен с ампутирана ръка, само че през 3 години го викат на ТЕЛК. „ Като ли, че ръката му ще порасне “, оплаква тя от специалистите в комисиите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР