Колите преживяват големи промени през последните години. Двигателят с вътрешно

...
Колите преживяват големи промени през последните години. Двигателят с вътрешно
Коментари Харесай

Автономен автомобил опита да избяга от полицаи в САЩ

Колите претърпяват огромни промени през последните години. Двигателят с вътрешно горене отстъпва последователно място на електрическия. Сериозно развиване претърпява и развиването на самостоятелните коли (AV), като във от ден на ден градове в Съединени американски щати се движат такива транспортни средства.

Любопитен случай от Сан Франциско обаче слага един доста значим въпрос пред обществото и институциите - кой носи отговорност, ако самоуправляващ се автомобил взе участие в случай на пътя? Отговорът на този въпрос е извънредно значим, като от него зависят хиляди бъдещи случаи.
Какво се е случило в Сан Франциско
демонстрира автомобил на локалната полиция, който взема решение да спре кола GM Cruiser за рутинна инспекция на документи. Малко откакто Cruiser-ът стопира и един от служителите на реда потегля към него обаче, колата още веднъж потегля. Тя минава светофар, след което още веднъж стопира в профил на платното по метод, по който няма да пречи на придвижването. Важно е да се спомене, че колата на GM, която е основана на Chevrolet Bolt, прави повторното си прекъсване едвам откакто полицейската патрулка включва светлинния сигнал на бурканите си.

Welcome to the future. Cop pulls over driverless car (because no lights?) Then Cruise goes on the lamb. (via )
— Seth Weintraub (@llsethj) `
На видеото се вижда и по какъв начин инцидентни минувачи се забавляват със случката, като няколко пъти подвикват на служителите на реда " И с кого ще говорите в този момент ". В случая производителят е оставил телефонен номер, на който органите на реда да звъннат, ако спрат една от колите на компанията. Един от служителите на реда е звъннал на посочения номер, като изказване на Cruiser в Twitter удостоверява, че до фиш или санкция не се е стигнало.
Реклама Кой носи отговорност
Макар и занимателен, този случай не дава отговор на най-належащия въпрос, който съпътства самостоятелните коли - кой носи отговорност при положение на случай. Ако съдим по случилото се в Сан Франциско, когато полицията спре сходно транспортно средство, органите на реда просто би трябвало да звъннат на телефонен номер и казусът е решен. Крайно нетехнологично и назад на автономността, нали?

Законовата неустановеност към самоуправляващите се коли не е нещо ново. Според изследване на Американската автомобилна асоциация (AAA) от 2020 година, шест от 10 американци споделят, че се нуждаят от известна изясненост за това кой ще бъде законно виновен за случай, преди да излязат на пътя със самоуправляваща се кола.

Конкретен отговор за това към момента липсва, като другите щати в Съединени американски щати имат разнообразни закони, само че сред тях може да се вършат паралели. Ако по време на злополуката в самостоятелната кола е участвал водач, който има брошура, отговорността може да падне върху него. Това е по този начин, тъй като в тази ситуация той може да бъде упрекнат в немарливост, която му е попречила да предотврати случая. В този случай те могат да носят най-малко частична отговорност съгласно закона. Друг вид, при който притежателят или водачът биха били виновни, е ако транспортното средство има потребност от поддръжка или ремонт, а подобен не е бил изработен.

От друга страна, в случай че главната причина за злополуката е проблем със самия самоуправляващ се автомобил, като нередовност на софтуера да вземем за пример, тогава производителят може да понесе следствията. Отговорността би паднала върху компанията, която е произвела транспортното средство и при положение, че тя не е предизвестила потребителите за евентуалните рискове от пътуването в самостоятелно транспортно средство.
Реклама
Макар и законовите въпроси към момента да не са изцяло изяснени, може да бъдем сигурни в едно - очаквайте да видите повече почтени за смях взаимоотношения като това в Сан Франциско. Все повече автомобилни производители пускат тестови паркове за независимо ръководещи коли, което сигурно ще докара до още занимателни моменти.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР