Когато става въпрос за отслабване, много хора смятат, че спазването

...
Когато става въпрос за отслабване, много хора смятат, че спазването
Коментари Харесай

Диета с кисело мляко: Помага ли за отслабване или е измислица?

Когато става въпрос за намаляване, доста хора считат, че спазването на диета с кисело мляко е идеалният работещ вид за тях.

Една от аргументите е, че в продължение на доста години яденето на кисело мляко се свързва с положително здраве.

Спазването на диета с кисело мляко понижава приема на калории единствено до 1200 дневно и предлага да увеличите физическата си интензивност, като ходите 30-40 минути всеки ден. Заедно тези фактори водят до калориен недостиг, който може да ви помогне да отслабнете. ( 1 ) ( 2 )

Голяма част от многочислените диети включват киселото мляко като основен съставен елемент, настоявайки, че тази храна ви оказва помощ да отслабнете бързо.

Също по този начин, то от дълго време е част и от средиземноморската, индийската и френската кухня познато като йогурт.

Примерен проект

Интересната диета с кисело мляко има една съществена цел: яжте всекидневно натурално или плодово кисело мляко, които са лесни за мелене. Разрешени са билкови отвари като чай и кафе.

Ето къс проект:

Закуска: чаша кафе или чай, чаена лъжичка пшенични трици и натурално кисело мляко.

Обяд: изберете сред следните: ориз със зеленчуци, пълнении гъби със сирене, филе от печена или сварена сьомга с зеленчуци или печени картофи, салата с маруля, домати, царевица и грах. За десерт – кисело мляко с добавени ягоди и грозде.

Идея за вечеря: Нискомаслено кисело мляко за пиянство.

Ако денем огладнеете, хапнете в допълнение кисело мляко или парче плод.

Диета с кисело мляко на Джийни Маи

Тази диета ви предлага да ядете кисело мляко най-малко два пъти дневно. Правилата и включват съответни указания за хранене:

  • Закуска и обяд: 1 кофичка кисело мляко, 1 чаша (около 90 грама) пълнозърнести храни и плодове
  • Вечеря: към 170 грама чист протеин, 2 чаши (около 350 грама) зеленчуци и малко количество мазнини, като дресинг за салата или масло
  • Хапване денем:  1 чаша (около 175 грама) сурови или 1/2 чаша (около 78 грама) варени зеленчуци, както и 3 порции обезмаслени млечни артикули през целия ден

Може ли да отслабнете спазвайки диета с кисело мляко?

В книгата си „ Французойките не пълнеят “ създателят Мирей Джулиано показва киселото мляко като „ френска загадка “, която оказва помощ за загубата на тегло.

„ Киселото мляко е съвършената храна, защото е с високо наличие на калций, и има въглехидрати, протеини и мазнини, които са това, от което се нуждаете във всяко хранене “ , прибавя тя.

Тя споделя още, че множеството дами във Франция изяждат едно или две кисели млека дневно и постоянно го употребяват за закуска за да оказват помощ за балансирането на калориите.

Като оставим настрани някои годни рецензии, които книгата е получила, си коства да разгледаме това съответно изказване.

Производителите на млечни артикули също неведнъж са разпространявали своите артикули като средство за битка с килограмите.


Прочети Още:


Калций в битката с отслабването

Едно от главните изказвания, свързани с диета с кисело мляко и отслабването, е обвързвано с калция – което, съгласно някои учени, може да повлияе на апетита при хора с невисок банкет на калций.

Експертите считат, че когато нямате задоволително калций в организма си, мозъка открива това и предизвиква приема на храна. ( 3 )

Това значи, че потреблението на повече калций (чрез кисело мляко и други млечни продукти) може да спре това.

Но има ли истина в тази доктрина?

Информационният лист на National Institutes of Health в Съединени американски щати по отношение на съставките в елементарните добавки за намаляване споделя, че калцият има нулев резултат върху телесната маса, без значение дали става въпрос за намаляване или попречване на повишаване на телесна маса. ( 4 )

Важно е също да се означи, че даже и качествата на калция, помагащи при намаляване или надзор на тежестта, да се потвърдят, млечните артикули не са единственият източник на калций. Минералът се намира и в зеле, броколи, бадеми, портокали и други

Но при изследване от 2005г. се твърди, че млечният калций е доста по-ефективен от другите източници на калций. В същото изследване се открива, че загубата на мазнини е доста нараснала при диета с кисело мляко. ( 5 ) ( 6 )

Протеин и диета с кисело мляко

Другото пояснение за намаляване при диета с кисело мляко е обвързвано с протеина.

Учените предложиха три съществени механизма, когато става въпрос за ролята на протеина в отслабването: ( 7 )

  1. Увеличава чувството за задоволеност.
  2. Той покачва термогенезата (увеличението на енергийните разноски над метаболизма ви), което също оказва въздействие върху ситостта. Въпреки че индуцираната от диетата термогенеза съставлява единствено дребна част от човешкия метаболизъм, протеина е хранителното вещество, което оказва най-голямо въздействие.
  3. Благоприятства за задържането или натрупването на вашата мускулна телесна маса за сметка на мазнините, в случай че се правят извършения за създаване на мускули.
Млякото и / или суроватъчният протеин плюс физически извършения усилват силата и мускулния размер и усъвършенстват състава на тялото при възрастни мъже и дами. ( 8 )

Съществуват и доказателства, които сочат, че високото наличие на калций и протеини в киселото мляко и други млечни храни въздейства на апетита, като го потиска . ( 9 )

Отново би трябвало да споменем обаче, че киселото мляко не е единствената храна, която предлага протеини.

Всъщност протеините са в обилие в животинските артикули:

  • фасул и бобови растения
  • пълнозърнести храни
  • ядки и семена
  • зеленчуци

Твърдението за пробиотиците

Киселото мляко е добър източник на пробиотици, които са потребни бактерии за здравето на червата. ( 10 ) ( 11 )

Въпреки че изследванията са лимитирани, те допускат, че пробиотиците – изключително тези, съдържащи бактерии  Lactobacillus , които са постоянно срещани в българското кисело мляко – могат да ви оказват помощ да отслабнете и мазнините по корема. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

43-дневно изследване при 28 възрастни с наднормено тегло откри, че яденето на 100 грама кисело мляко с Lactobacillus дневно води до по-голямо понижаване на телесните мазнини, в сравнение с киселото мляко без пробиотици. ( 15 )

В последна сметка, пет рандомизирани следени изследвания, оповестени през 2015г., показват, че потреблението на кисело мляко е обвързвана с по-нисък показател на телесна маса, по-ниско телесно тегло / наддаване на тегло, по-малка обиколка на талията и по-ниска телесна лой. ( 16 )

Също по този начин, в обява от 2016 е посочено, че последните епидемиологични и клинични данни сочат, че киселото мляко взе участие в контрола на телесната маса и енергийната хомеостаза и може да играе роля за понижаване на риска от диабет вид 2. ( 17 )

В 2-годишно изследване при 8 516 възрастни, тези, които ядат повече от 7 порции кисело мляко седмично, са по-малко склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване, в сравнение с индивидите, които ядат 2 или по-малко порции седмично.

Така че вкусното кисело мляко може да помогне на хората да смъкват килограми.

Други изгоди за здравето от диетата с кисело мляко

Някои поддръжници на диетата настояват, че фокусът върху обезмасленото кисело мляко също е от изгода, потвърждавайки, че мазнините в други кисели млека усилват производството на хормон на напрежението кортизол в тялото ви. Смята се, че това нарастване покачва равнищата на тревога и апетит.

Българите приписваме редица здравословни резултати на киселото мляко и има данни, че по нашите земи се употребява преди повече от 3000 години.

Разликата сред нашето българско кисело мляко и гръцкия йогурт с изключение на в метода на произвеждане и гъстотата има и в самата закваска.

Българските закваски имат трайна симбиотична връзка сред Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Именно на нея се дължи разликата във усета и аромата на двете млека.

Киселото мляко е отличен източник на калций, протеини и витамини от група В, само че изгодите за здравето му надвишават това, споделят експертите.

Това е прелестна храна, която оказва помощ на имунната система и цялостното здраве, прибавят те. ( 18 )

Яденето на кисело мляко прибавя „ положителни “ бактерии към чревния ви тракт и предизвиква здравословна среда, с цел да помогне за битка с „ неприятните “ бактерии.

Хората, приемащи антибиотици, могат да се възползват от потреблението на ферментирали храни като кисело мляко, което оказва помощ да се попълнят положителните бактерии, които се отстраняват от медикаментите.

Киселото мляко има още една изгода. Живите култури, които се употребяват за подготвяне на кисело мляко, са потребни за разграждането на лактозата (млечната захар) и улесняват храносмилането – даже за хора, които са чувствителни към лактоза.

Начини за прибавяне на повече кисело мляко към вашата диета

Един от най-лесните и здравословни способи да се насладите на киселото мляко, като подхранваща закуска или мини-хранене, е да хвърлите нарязани пресни плодове в нормално българско кисело мляко или да добавите малко мед и пшеничен зародиш.

Можете да ядете кисело мляко за закуска, напряко от купичката, гарнирана с плодове и / или зърнени храни, или като гарнитура за палачинки.

Киселото мляко също е универсална съставна част за предписания, вариращи от предястия до десерти. Когато рецептите изискват сметана, заквасена сметана или майонеза, елементарното кисело мляко с ниско наличие на мазнини може елементарно да бъде добавено.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР