Служебният министър-председател Димитър Главчев увери на извънреден брифинг в Народното

...
Служебният министър-председател Димитър Главчев увери на извънреден брифинг в Народното
Коментари Харесай

Има ли пари за увеличение на пенсиите? Говори премиерът Димитър Главчев

Служебният министър-председател Димитър Главчев увери на ексклузивен брифинг в Народното събрание, че пенсионерите би трябвало да бъдат спокойни за плануваното нарастване на пенсиите от 1 юли . Доколкото зависело от изпълнителната власт, то щяло да бъде обещаното, т.е. 11 на 100 , а не по правилото от член 100 на Кодекса за обществено обезпечаване. Това е така наречен швейцарско предписание. 

Главчев акцентира, че пред тях в никакъв случай не е стоял въпроса какво да бъде направено и не знае от кое място са тръгнали тези спекулации. Но по този начин или другояче на следващия ден Надзорният съвет на Националния застрахователен институт /НОИ/ щял да вземе дефинитивно решение. Представителите на изпълнителната власт в него щели да поддържат обещаното нарастване от 11% за всички пенсионери .

От своя страна служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов увери, че сумата за нарастването на пенсиите е обезпечена , тъй като тя е отпусната с решение на Народното събрание. Според него нямало причина нарастването да не бъде от плануваните 11 на 100, а 10%. 

Това нямало да бъде и казус, тъй като през 2021 година пенсиите са били увеличени с 5%, вместо по швейцарското предписание с 4.8 на 100. 

Добра вест за всички пенсионери! Повишението на пенсиите ще е не с 10%, а с 11%

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР