Когато няма последствия, няма причина да правиш нещо по различен

...
Когато няма последствия, няма причина да правиш нещо по различен
Коментари Харесай

Жертвите на Исторически парк

Когато няма последици, няма причина да правиш нещо по друг метод. Когато през 2019 година " Исторически парк " набираше пари посредством нерегламентирана продажба на акции, без проспект и с нереалистични обещания към вложители, казусът бе единствено един. След като институциите в лицето на Комисията по финансов контрол (КФН) и прокуратурата отхвърлиха да го решат, се появиха други. Паркът се трансформира в цяло изкупено село, а страната в нито един миг не се поинтересува нито от кое място идват всички тези пари, нито за какво липсват във финансовите доклади.Затова чисто финансовият проблем се трансформира в политически - на локално и национално равнище. Изпълнителният шеф на парка Ивелин Михайлов се трансформира в един от най-силните проруски гласове, застана отпред на митинги с искане България да остане пасивна във връзка с военната помощ към Украйна,, а неотдавна. Когато няма последици, няма причина да правиш нещо по друг метод.

Когато няма последици, няма причина да правиш нещо по друг метод. Когато през 2019 година " Исторически парк " набираше пари посредством нерегламентирана продажба на акции, без проспект и с нереалистични обещания към вложители, казусът бе единствено един. След като институциите в лицето на Комисията по финансов контрол (КФН) и прокуратурата отхвърлиха да го решат, се появиха други. Паркът се трансформира в цяло изкупено село, а страната в нито един миг не се поинтересува нито от кое място идват всички тези пари, нито за какво липсват във финансовите доклади.

Затова чисто финансовият проблем се трансформира в политически - на локално и национално равнище. Изпълнителният шеф на парка Ивелин Михайлов се трансформира в един от най-силните проруски гласове, застана отпред на митинги с искане България да остане пасивна във връзка с военната помощ към Украйна,, а неотдавна. Когато няма последици, няма причина да правиш нещо по друг метод.
Какво е " Исторически парк "? " Исторически парк " е всъщност увеселителен атракцион, който се намира в село Неофит Рилски, на към 40 км от Варна. Паркът бе отворен през 2019 година, като преди този момент се финансираше посредством продажба на акции на черно - към този момент издадени акции с номинал 1 лева се продаваха на ръка за цени, достигащи 250 лева, като по този начин се заобикаляше контролът на КФН, а парите от продажбата на акции отиваха във физически лица. Акциите се продаваха с заричане за годишни дивиденти, само че при осъществяване на бизнес проект с 500 хиляди гости годишно. Впоследствие паркът се разрасна и хората към него изкупиха съвсем цялата земя и здания в селото, като построиха къщи за посетители, розариуми, конни бази и други Според изпълнителния шеф Ивелин Михайлов още през 2019 година в плана са вложени 60 млн. лева, само че във финансовите доклади на сдружението приходите са скромни. Според последния доклад на компанията от 2021 година, приходите за интервала са 846 хиляди лева, а загубата - 852 хиляди лева.Предишни публикации по тематиката можете да прочетете тук:
" Капитал " споделя по-долу три истории на хора, които настояват, че по разнообразни способи са били ощетени от " Исторически парк ". В един от случаите става дума съответно за хищническа процедура, при която се търсят пари от хора в уязвимо психическо положение, с цел да могат да бъдат пренасочени към плановете в с. Неофит Рилски, където се намира паркът.
Реклама
По-важното в техните истории е друго: те демонстрират систематичност, а настрана от това дават отговор най-малко отчасти на въпроса по какъв начин паркът и плановете към него не престават да порастват наред с политическата упоритост на Михайлов, без самият " Исторически парк " да генерира доходи. Те са значими и в подтекста на това, че съгласно два самостоятелни източника на " Капитал " Икономическа полиция към Министерство на вътрешните работи проверява от месеци " Исторически парк " и Михайлов. Същевременно отварят и нови въпроси без отговор.

" Капитал " изпрати въпроси към " Исторически парк " и Ивелин Михайлов за този материал, само че не получи отговор. Неподозиращите вложители в с. Неофит Рилски Ваня Кирицова не е балък. Майка на три деца, старши чиновник и някогашен управител във VMware, най-голямата софтуерна компания в България, както и създател на две книги, Кирицова не влиза в профила на човек, който да стане жертва на финансова машинация. Въпреки това след няколко визити на семинари за личностно развиване и срещи с финансов съветник през 2019 година, Кирицова се оказва с вложени 176 хиляди лева в къщи за посетители към " Исторически парк " и село Неофит Рилски - места, за които в началото Кирицова даже не е знаела, че съществуват.

В началото на 2019 година Кирицова стартира да посещава семинарите за личностно развиване, тъй като се усеща неудовлетворена от живота си макар положителното си материално положение. И евентуално точно това я е направило подобаваща жертва, тъй като участниците в семинарите постоянно приказват за своите терзания, а самите събития се целят в по-заможни хора. След един от семинарите с нея се свързва доброволец - Стоян Шейретов, който се показва за финансов съветник във компания " Консендо ". " Аз имах 100 хиляди $, които желаех да употребявам, с цел да изуча дребния си наследник. Той ме убеди, че в случай че ги влагам, ще мога да го изуча единствено с лихвите ", споделя Кирицова.
Ваня Кирицова дава 176 хиляди лева на финансов медиатор, с който се среща на семинар за личностно развиване. Впоследствие парите ѝ се оказват вложени в село Неофит Рилски, където се намира " Исторически парк ", само че тя съумява да си ги върне по правосъден път Фотограф: Надежда Чипева
Парите на Кирицова обаче са в долари и Шейретов предлага да ги обмени на по-добър курс, в сравнение с дават банките. Така по-малко от две седмици по-късно Кирицова подписва с Шейретов контракт за паричен заем, съгласно който тя му заема 176 хиляди лева, а той в границите на три години би трябвало да върне 264 хиляди лева - главницата + 50% рента.
Реклама
Пред " Капитал " Шейретов споделя, че предложенията му за вложения към познати не са с прекомерно високи упования за възвращаемост. " Предлагал съм на мои познати 50% рента за паричен заем към мен за три години, което значи по-малко от 15% годишна рента. Такъв вид заем е сходен на тези, които дават " БНП Париба " и TBI на физически лица, и с доста по-ниска рента, в сравнение с са заемите за бързите заеми. Решил съм да платя тази рента, тъй като съм вярвал, че в границите на тези три години доходността, която ще получа, ще бъде по-добра ", споделя Шейретов.

Впоследствие Кирицова схваща, че Шейретов в действителност работи и за " Консендо ", и за " Тогедър ", консултантската компания на Ивелин Михайлов.

" Всичко се случи доста бързо. Самата тактичност беше да се усещам специфична. Винаги се говореше на " ние ", в никакъв случай " аз ". Всичко беше особено, преференциално, " в този момент ще създадем изключение за теб " и така нататък Никога думите " Тогедър " или " Исторически парк " не бяха споменавани в тези диалози. И всичко, даже подписването на контракта, на който пишеше " Тогедър ", се случваше в офиса на " Консендо ", на никое място другаде ", споделя Кирицова.

Пред " Капитал " Стоян Шейретов споделя, че няма връзка сред " Консендо " и " Тогедър " и също така не употребява никаква информация от семинарите, с цел да намира клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР