Когато някой твърди, че наемната работа не може да донесе

...
Когато някой твърди, че наемната работа не може да донесе
Коментари Харесай

Най-богатият наемен работник в историята: Милиардерът без собствен бизнес

Когато някой твърди, че наемната работа не може да донесе огромно благосъстояние, не би трябвало да се има вяра на такива думи. Има образец, който опровергава този мит - човек, който е на много предно място в листата на Forbes и е спечелил десетките си милиарди като чиновник. За да постигнете подобен триумф обаче, ще би трябвало да опитате като Стив Балмър!

История за американската фантазия

Стив израства в Детройт в непретенциозно семейство на имигранти. От страна на майка си той е от беларуски генезис, а чичо му към момента живее в Беларус, където има дребен бизнес - пекарна. След като приключва учебно заведение през 1973 година, бъдещият милиардер влиза в Harvard Business School.

Съучениците и съучениците на Балмър означиха неговите отлични умствени качества и неуморна сила. Един от учителите си спомня по какъв начин дребният Стив, застанал на черната дъска, обясняваше решението на задача, държейки тебешир в едната ръка и парцал в другата, интензивно ги размахваше и продължаваше да проучва решението.

В Harvard Business School Стив Балмър се отличава освен академично, само че и с интензивно присъединяване в разнообразни събития. Той става капитан на футболния тим и в същото време разгласява в две академични издания, което е извънредно извънредно както за състезател, по този начин и за " зубрач ". В резултат на това той получава тапия с отличие, само че най-важното е, че се среща с Бил Гейтс, който учи в същия курс.

Въпреки това Стив не бързаше да се причисли към Microsoft, предпочитайки първо да работи като помощник-мениджър в интернационалната корпорация Procter & Gamble. След две години работа младият и обещаващ експерт взема решение да напусне компанията и да продължи образованието си в Stanford Business School.
 Снимка 216768
Източник:

Спечели първия си милиард като чиновник

След като приключва първата си година в Станфордското бизнес учебно заведение, Стив се стреми да стане освен това от помощник-мениджър. Първо насочва вниманието си към Ford, където работи татко му, само че през 80-те години стартира рецесията в автомобилната промишленост и вниманието му се насочва към Бил Гейтс и неговия Microsoft. Стив стартира работа с годишна заплата от $50 000, което е било много високо възнаграждение по това време.

Сега Балмър към този момент не беше помощник-мениджър, а дава отговор за всичко: правни въпроси, човешки запаси и счетоводство стават негови отговорности в Microsoft. Стив Балмър признава, че обичаната му част от работата е HR; всъщност той самичък става отдел " Човешки запаси " и персонално интервюира всеки претендент.

Струва си да се означи, че Балмър не е имал задълбочени знания по програмиране, само че е имал чудесно схващане за хората, избирайки най-талантливите чиновници за компанията. Участвайки в основаването и популяризирането на първо MS-DOS и по-късно на Windows, Стив следи бързия напредък на компанията и влага част от заплатата си в акции на Microsoft.

До 1993 година той става първият независимо нает милиардер в историята. Оттогава този статут се промени и в този момент в света има още няколко милиардери на заплата, само че Балмър остава най-богатият от всички тях.

Интересен факт: в един миг Стив Балмър стана най-големият частен акционер в Microsoft, даже изпреварвайки притежателя на корпорацията Гейтс.
 Снимка 211953
Източник:

Противоречивият период като началник на Microsoft

През 2000 година Балмър става основен изпълнителен шеф на Microsoft, най-вълнуващата, само че спорна епоха на компанията. От една страна, компанията усвои доста нови уеб сайтове, сътвори нови артикули и получи големи облаги.

Например, под управлението на Балмър се ражда игровата подпора Xbox, която сполучливо се конкурира с PlayStation, добит е Skype, облачните технологии са създадени и внедрени. Класически артикули като Windows и Office също слагат върхове по продажби.

От друга страна, Стив прави някои неточности по време на ръководството си, да вземем за пример Windows Phone, който по този начин и не съумя да завладее своята ниша на пазара. Някои може би си спомнят плейъра на Microsoft, в който вложиха голяма сума пари, само че светът се посвети на iPod.

Освен това Microsoft закупи доста компании за милиарди долари, които в последна сметка се оказаха изцяло безполезни за корпорацията.

Въпреки това облагите на компанията се утрояват по време на управлението на Балмър. През 2014 година Стив Балмър подаде оставка като основен изпълнителен шеф на Microsoft с прочувствена прощална тирада. Като цяло Стив се различаваше от другите трезви и спокойни висши мениджъри: той можеше, да вземем за пример, без проблеми да назова Linux рак в света на ИТ промишлеността или да заплаши да унищожи Гугъл, като хвърли стол в стената.

Колегите обаче към момента акцентират, че Стив е един от най-трудолюбивите и дисциплинирани хора, с които са работили.
 Снимка 473348
Източник:

Най-богатият притежател на състезателен тим в света

Най-вероятно Стив не се е стремил да стане най-богатият чиновник в историята и сигурно не е мечтал за такива достижения в спорта. Днес обаче Балмър е и най-богатият притежател на състезателен тим в света!

След като напусна Microsoft, с капитал от 22 милиарда $, Стив влага два милиарда в закупуването на баскетболния клуб от НБА Лос Анджелис Клипърс. Исторически гладът се свързва с тима от НБА Лос Анджелис Лейкърс - даже тези, които не са почитатели на баскетбола, знаят името. В града обаче има още един тим, който нормално заемаше долните редове в класирането.

С идването на нов притежател обстановката в клуба се усъвършенства доста и тимът доближи върха през новия сезон. Днес Клипърс са освен постоянен участник в плейофите, само че и един от кандидати за шампионската купа.

Тези промени стават вероятни посредством освен на големите средства на новия притежател на тима, само че и на персоналния му принос за развиването на клуба. Самият Балмър в този момент споделя, че посвещава цялото си внимание на спорта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР