Чарлз Мънгър, дългогодишен помощник на Уорън Бъфет в продължение на

...
Чарлз Мънгър, дългогодишен помощник на Уорън Бъфет в продължение на
Коментари Харесай

Дясната ръка на Уорън Бъфет почина на 99 година оставяйки състояние от 2.7 милиард долара

Чарлз Мънгър, дълготраен асистент на Уорън Бъфет в продължение на съвсем 60 години, до момента в който трансформираха Berkshire Hathaway Inc. от фалиращ текстилен производител в империя, умря на 99 години, предава Bloomberg.

Чарли, както бе по-известен, умря във вторник в калифорнийска болница, се споделя в изказване на компанията. Той бе дълготраен гражданин на Лос Анджелис. " Berkshire Hathaway не би могло да бъде построен до настоящия си статус без вдъхновението, мъдростта и присъединяване на Чарли ", написа Бъфет в изказването.

Адвокат по обучение, Мънгър оказа помощ на Бъфет, който беше със седем години по-млад от него, да сътвори философия за вложение в компании в дълготраен проект. Под тяхното ръководство Berkshire означи междинен годишен растеж от 20,1% от 1965 година до 2021 година - съвсем два пъти повече от темпото на показателя S&P 500. Десетилетия комбинирана възвръщаемост трансфораха двойката в милиардери и национални герои измежду вложителите.

Мънгър бе заместник-председател на Berkshire и един от най-големите акционери, оценени на към 2.1 милиарда $ към 2 март 2022 година Общото му чисто положение беше към 2.5 милиарда $ при започване на 2023 година

На годишните събрания на компанията в Омаха, Небраска, където и двамата с Бъфет са израснали, Мънгър е прочут с функциите си на непосредствен мъж и критик на корпоративните ексцесии. С повишаването на славата и благосъстоянието на Бъфет - според от цената на акциите на Berkshire, той от време на време беше най-богатият човек в света - цената на Мънгър като връзка с действителността също се усили за Бъфет.

" Страхотно е да имаш сътрудник, който ще каже: " Ти не мислиш вярно ", споделя Бъфет за Мънгър, седнал до него, на срещата на Berkshire през 2002 година ( " Не се случва доста постоянно ", намеси се Мънгър.) Твърде доста изпълнителни шефове се обкръжават с " купчина подлизурци ", които не са склонни да оспорват техните изводи и пристрастия, добави Бъфет.

Отвъд цената

Бъфет приписва на Мънгър разширението на неговия метод в вложението оттатък тактиката на наставника Бенджамин Греъм за закупуване на акции на цена, която е дребна част от цената на техните базови активи. С помощта на Чарли Мънгър Бъфет стартира да сглобява конгломерата за обезпечаване, железопътен превоз, произвеждане и потребителски артикули, който регистрира близо 24 милиарда $ оперативна облага през 2019 година

" Чарли постоянно е подчертавал: " Нека купуваме в действителност прелестни бизнеси ", сподели Бъфет пред Omaha World-Herald през 1999 година

Това означаваше бизнеси със мощни марки и ценова мощност. Мънгър подтикна Бъфет да придобие калифорнийската сладкарница See`s Candies Inc. през 1972 година Успехът на тази договорка - Бъфет стартира да гледа на See`s като на " прототипа на мечтания бизнес " - въодушеви инвестицията на Berkshire от $1 милиард в акции на Coca-Cola Co. 15 години по-късно.

Язвителният Мънгър толкоз постоянно обуздаваше ентусиазма на Бъфет, че Бъфет шеговито го наричаше " отвратителният никой ".

На срещата на Berkshire през 2002 година Бъфет предложи триминутен отговор на въпроса дали компанията може да купи кабелна компания. Мънгър сподели, че се съмнява, че подобен ще бъде разполагаем на допустима цена.

" На каква цена бихте се чувствали удобно? " — попита Бъфет.

" Вероятно на по-ниска цена от твоята ", парира Мънгър.

Изрезка от картон

От Лос Анджелис Мънгър постоянно говореше по телефона с Бъфет в Омаха. Дори когато не можеха да се свържат, Бъфет твърдеше, че знае какво ще си намерения Мънгър. Когато Мънгър пропусна специфична среща на акционерите на Berkshire през 2010 година, Бъфет донесе картонена отрезка на своя сътрудник на сцената и имитира Мънгър, казвайки: " Не мога да се съглася повече ".

Мънгър беше прям критик на корпоративното неприятно държание, определяйки като " безумни " и " аморални " компенсационните пакети, дадени на някои основни изпълнителни шефове. Той назова биткойн " нездравословна отрова ", дефинира криптовалутата най-общо като " частично машинация и частично илюзия " и предизвести, че огромна част от банковото дело се е трансформирало в " хазартен залог ".

Но до момента в който Бъфет щеше да обиколи света, призовавайки милиардерите да прегърнат благотворителността, Мънгър твърдеше, че частна компания като Costco Wholesale Corp., в чийто ръб е служил повече от две десетилетия - е направила повече положително за обществото, в сравнение с известни филантропски фондации.

Със личните си дарения Мънгър предизвиква правата на абортите и образованието. Той е бил ръководител на болница " Добрият самарянин " в Лос Анджелис. Многото милиони завещани на Университета на Мичиган и Калифорнийския университет в Санта Барбара за нови жилищни здания му дадоха опция да се отдаде на пристрастеността си към архитектурата, макар че визията му за общежитие с 4500 души в кампуса на Санта Барбара провокира митинги през 2021 година, тъй като по-голямата част от спалните няма да имат прозорци.

Wesco " Groupies "

Въпреки че в никакъв случай не е съперничил на Бъфет във връзка с международната звезда, откровеният фасон на говорене на Мънгър му завоюва почитатели самичък по себе си.

Той употребява термина " групи ", с цел да отбелязя почитателите си, постоянно наброяващи стотици, които се събират, с цел да го видят без Бъфет. Като хазаин на годишните срещи на Wesco Financial Corp., поделение на Berkshire, в Пасадена, Калифорния, Мънгър обясни своята философия за живота и вложението.

На срещата през 2011 година, последната преди Berkshire да поеме цялостния надзор върху Wesco, Мънгър сподели на публиката си: " Всички вие се нуждаете от нов паметен воин. "

Чарлз Томас Мънгър е роден на 1 януари 1924 година в Омаха, първото от трите деца на Алфред Мънгър и Флорънс Ръсел, известна като Туди. Баща му, наследник на федерален арбитър, има тапия по право в Харвардския университет, преди да се върне в Омаха, където измежду клиентите му бе вестникът Omaha World-Herald.

Първият контакт на Мънгър със семейство Бъфет идва от работата му в събота в Бъфет и наследник, магазин за хранителни артикули в Омаха, ръководен от Ърнест Бъфет, дядото на Уорън. Но двамата бъдещи сътрудници се срещат едвам години по-късно.

Мънгър влиза в Мичиганския университет на 17-годишна възраст с проекти да учи математика, най-много тъй като му се отдавала елементарно. " Когато бях млад, можех да получа A във всеки курс по математика, без да правя никаква работа ", споделя той в диалог през 2017 година в Ross Business School в Мичиган.

През 1942 година, по време на втората си година, той се записва в армейския въздушен корпус, който скоро по-късно се трансформира във военновъздушните сили на Съединени американски щати. Изпратен е в Калифорнийския софтуерен институт, с цел да учи метеорология, преди да бъде командирован в Ноум, Аляска. През този интервал, през 1945 година, той се дами за първата си брачна половинка Нанси Хъгинс.

Без приключена бакалавърска степен, Мънгър кандидатства в Юридическия факултет на Харвард, преди да бъде уволнен от армията през 1946 година Той е признат едвам откакто фамилен другар и някогашен декан на учебното заведение се намесва, съгласно книгата на Джанет Лоу от 2000 година, " Damn Right! Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger ". Мънгър работи в Harvard Law Review и през 1948 година е един от 12-те в класа от 335, които се дипломират с отличие.

Със брачната половинка си и техния наследник Теди Мънгър се реалокира в Калифорния, с цел да се причисли към адвокатска адвокатска фирма в Лос Анджелис. Те имат две дъщери към фамилията си, преди да се разведат през 1953 година През 1956 година Мънгър се дами за Нанси Бари Бортуик, майка на две деца, и с течение на времето те уголемяват смесеното си семейство, като имат още четири деца. (Теди, първородният на Мънгър, е умрял от левкемия през 1955 г.)

Неудовлетворен от капацитета за приходи от адвокатската си кариера, Мънгър стартира да работи по строителни планове и покупко-продажби с недвижими парцели. Той основава нова адвокатска адвокатска фирма, Munger, Tolles & Hills, и през 1962 година започва капиталово партньорство, Wheeler, Munger & Co., моделирано по метода, по който Бъфет бе основал с най-ранните си вложения в Омаха.

" Подобно на Уорън, имах огромна пристрастеност да забогатея ", споделя Мънгър пред Роджър Лоуенщайн за " Buffett: The Making of an American Capitalist ", книга оповестена през 1995 година " Не тъй като желаех Ferrari - желаех самостоятелност. Отчаяно го желаех. Мислех, че е неприлично да адресирам фактури на други хора.

1959 Началото

Неговото съдбовно запознаване с Бъфет беше по време на посещаване в Омаха през 1959 година Въпреки че точното място на първата им среща беше предмет на митове, излиза наяве, че те са се споразумели незабавно. Накратко си говореха по телефона съвсем всеки ден и вложиха в едни и същи компании и скъпи бумаги.

Техните вложения в Berkshire Hathaway стартират през 1962 година, когато компанията създава хастари за мъжки костюми в текстилни заводи в Масачузетс. Бъфет поема контролния пакет през 1965 година Въпреки че заводите са затворени, Berkshire остана като корпоративно средство за възходящия конгломерат от компании на Бъфет.

Решаващо взаимно изобретение е компания, наречена Blue Chip Stamps, която организира известни игри с изтегляне на награди, предлагани от бакалии и други търговци на дребно. Тъй като магазините заплащат за билетите авансово, а премиите се изпращат доста по-късно, Blue Chip във всеки един миг стои върху купчина пари, сходно на банка.

Използвайки този набор от капитали, Бъфет и Мънгър купиват контролни дялове в See`s Candies, Buffalo Evening News и Wesco Financial, компанията, която Мънгър следва да управлява.

През 1975 година Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати твърди, че Blue Chip Stamps са манипулирали цената на Wesco, тъй като Бъфет и Мънгър са убедили управлението да се откаже от проекта за обединение. Blue Chip позволява разногласието, като се съгласява да заплати на някогашни вложители в Wesco общо към 115 000 $, само че без да признае виновност.

Казусът акцентира рисковете пред Бъфет и Мънгър да имат толкоз комплицирани и припокриващи се финансови ползи. Дългогодишно изпитание за опростяване на нещата приключва през 1983 година със сливането на Blue Chip Stamps в Berkshire. Мънгър, чийто дял в Berkshire нараства до 2%, става заместник-председател на Бъфет.

Китайски бик

През последните години почитателите на Мънгър не престават да пътуват до Лос Анджелис, с цел да му задават въпроси на годишните срещи на Daily Journal Corp., издателска компания, която той управлява като ръководител. Той сподели умеенето си да влага, като насочва парите на компанията към краткотрайно провалени акции като Wells Fargo & Co. по време на разгара на финансовата рецесия от 2008-2009 година

Мънгър в продължение на доста години е по-настроен от Бъфет, когато става въпрос за вложение в Китай. Berkshire става най-големият акционер на китайския авто производител BYD Co., да вземем за пример, години откакто Мънгър стартира да купува неговите акции, макар че Berkshire стартира да понижава този дял през 2022 година

Мънгър стартира да споделя купата си на вицепрезидент в Berkshire през 2018 година с двама висши ръководители от последващо потомство, Грег Абел и Аджит Джайн, които бяха посочени в борда в дълго чакан знак за проектите на Бъфет за заместничество.

Самият Мънгър беше този, който три години по-рано алармира за евентуалното им покачване с хвалба, отправена по присъщия му метод: с удар с ръка против шефа.

" В някои значими връзки ", написа той за Абел и Джейн през 2015 година, " всеки е по-добър бизнес началник от Бъфет ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР