Някои от неговите голи тела са световноизвестни, като Полегнало голо

...
Някои от неговите голи тела са световноизвестни, като Полегнало голо
Коментари Харесай

Художникът на голи тела: Изложба на Модилиани гостува в германски музей

Някои от неговите голи тела са световноизвестни, като „ Полегнало голо тяло “ и „ Седнало голо тяло “, и двете рисувани в Париж през 1917 година Експресионистичният жанр, цветовете, методът, по който наподобяват дамите в неговите картини, трансформират Амедео Модилиани в суперзвезда измежду художниците.

Изложба в музея Барберини в Потсдам сплотява към 50 от най-важните му произведения, съпоставяйки ги с творби на художници, от които е бил въодушевен, и на такива, които са били въодушевени от него.
Модилиани е художник, който като Фрида Кало и Винсент Ван Гог въодушевява хората. Може би поради неговия доста специфичен и къс живот. Бил е извънреден художник, който е живял единствено до 35 години, само че все пак е оставил голямо творчество. Има доста значим принос в историята на изкуството, който може да бъде усетен и през днешния ден.
Кристиане Ланге – шеф на изложба в Щутгарт

Художникът е роден в Ливорно, Италия, през 1884 година Учи изящни изкуства във Флоренция. Първо се занимава със статуя, само че след това се отдава на живописта.

Постига артистичния си пробив в Париж, където се мести през 1906 година Запознава се с доста художници като Пикасо, рисува им портрети.
Много художници са се събрали в Париж по време на Първата международна война. Абстракционисти, кубисти, реалисти. Модилиани е рисувал всичките.
Оструд Вестхайдер – шеф на музей Барберини

Голите женски тела, които Модилиани рисува, са най-вече на художнички и модели, които познава. Изобразява ги уверени и удовлетворени от телата си.

Много от художниците по това време в Париж също са показани в изложбата - като Емили Шарми и Анри Матис.

„ Изложби като тази са освен магнит за посетителите, само че и проучвателен планове. Не става дума единствено за събиране на най-хубавото и допустимо най-вече творби на Модилиани, с цел да бъдат привлечени доста гости. Искаме да покажем редки творби, разпръснати по целия свят – това основава нови разговори, разрешава ни да придобием нови вероятности и прозрения “, изясни Кристиане Ланге – шеф на изложба в Щутгарт.

Днес, 104 години след гибелта му, картините на Модилиани са търсени доста от музеи по целия свят. Изложбата " Модилиани: Модерни възгледи " ще бъде налична до 18 август 2024 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР