Десетки музиканти, стотици журналисти и хиляди почитатели на музиката се

...
Десетки музиканти, стотици журналисти и хиляди почитатели на музиката се
Коментари Харесай

Музика и политика: Евровизия е засенчена от войната между Израел и Хамас

Десетки музиканти, стотици публицисти и хиляди фенове на музиката се събират в шведския град Малмьо, където състезанието „ Евровизия “ се приготвя за блестящият си край в събота. Тази година хазаин е Швеция, тъй като певицата Лорийн завоюва миналогодишния конкурс в Ливърпул, Англия.
Тази седмица 37 страни, най-вече от Европа, само че и от по-далечни страни, в това число Израел, Азербайджан и Австралия, изпратиха музикални реализатори тук, в Малмьо, Швеция.
Джил Лоулес, кореспондент на Associated Press

Мотото на „ Евровизия “ е „ обединени от музиката “, а уредникът ѝ - Европейският съюз за радио и телевизия - се стреми да държи политиката настрани от състезанието. Но тя постоянно се намесва.
Беларус беше изхвърлена от Евровизия през 2021 година поради репресиите на държавното управление ѝ против дисидентите, а Русия беше изхвърлена през 2022 година след пълномащабното си навлизане в Украйна. Тази година имаше апели Израел да бъде изключен поради войната в Газа. Все отново, Израел ще се състезава, само че му беше казано да промени заглавието на песента си, което беше признато като отпратка към офанзивата на Хамас от 7-и октомври.
Джил Лоулес, кореспондент на Associated Press

След два полуфинала 37-те реализатори са сведени до 26, които ще се състезават на финала в събота пред хиляди фенове в Малмьо Арена и пред международна телевизионна публика. Изпълненията може да са във всевъзможен род и на всевъзможен език, само че съгласно разпоредбите би трябвало да бъдат изпяти онлайн и не би трябвало да са по-дълги от 3 минути.

След това, спечелилият се избира посредством комплицирана композиция от телефонни и онлайн гласове на фенове от целия свят и ранглисти на журита от музикалната промишленост във всяка от страните, участващи в Евровизия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР