Първият вицепрезидент на Иран - Мохамад Мохбер временно ще заеме

...
Първият вицепрезидент на Иран - Мохамад Мохбер временно ще заеме
Коментари Харесай

Какво се е случило във фаталния полет, при който загина иранският президент?

Първият вицепрезидент на Иран - Мохамад Мохбер краткотрайно ще заеме поста на починалия Ебрахим Раиси. Смъртта на президента беше доказана тази заран, откакто хеликоптерът, с който е пътувал на връщане от Азербайджан, се разруши при неприятно време в североизточната част на страната. Погребението на Раиси ще е на следващия ден в Табриз - градът, към който се беше отправил с съдбовния полет. В Иран е разгласен петдневен печал. В идващите 50 дни би трябвало да се проведат избори за президент.



Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан беседват на борда на хеликоптера, с който посещават откриването на язовир на границата с Азербайджан. Това са последните фрагменти с тях. След събитието потеглят назад - към град Тебриз в ескорт от три хеликоптера. Два от тях се приземяват. Първото известие за хеликоптера на президента е за твърдо кацане при гъста мъгла и тежки условия. Следват часове на неизясненост за ориста му. В цялата страна се молят за него. Организирана е огромна избавителна интервенция, която продължава през цялата нощ. Тежкият планински терен не разрешава достъп с коли и спасителите обхождат региона пешком.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Турция изпраща дронове, които обследват терена от въздуха и на сутринта откриват мястото на злополуката посред гора на стръмен скат. Сред деветимата на борда няма оживели.

Телата на починалите са пренесени с носилки на ръце.

" Принадлежим на Аллах и при него ще се върнем " - с тази строфа от Корана, нормална при оповестението на гибел, висшият водач аятолах Хаменей се обърна към иранците.

" В този драматичен случай, нацията изгуби откровен и скъп прислужник. За него добруването и благоденствието на народа бяха над всичко и неблагодарността на някои недоброжелатели не го спря да работи през деня и нощем за възстановяване на обстановката ", сподели аятолях Хаменей.

Смяташе се, че 63-годишният Раиси ще наследи висшия водач аятолах Али Хаменей.



В рамките на по-малко от денонощие бяха свикани две изключителни съвещания на държавното управление. Мохамад Мохбер, който пое краткотрайно поста на Раиси, се опита да внесе успокоението.

" Това е сериозен случай за всички нас, печален и разстройващ, само че в полза на страната и на народа, няма да има никакви разтърсвания. Страната ще продължи пътя си напред с това управление. Всеки би трябвало да продължи работата си макар случилото се. По никакъв метод този драматичен случай няма да попречи на държавното управление и на ръководството на страната ", съобщи Мохамад Мохбер, изп. длъжността президент на Иран.

Иранската дипломация е поверена на досегашния заместник-министъра на външните работи 56-годишния Али Багери Кани, считан за непосредствен до висшия водач Али Хаменей. Досега той отговаряше за договарянията със Запада по нуклеарното досие.

В Техеран дефинират случилото се като случай и до момента няма и дума за аргументите на фона на спекулации дали хеликоптерът се е разрушил поради неприятното време, механически проблем или бойкот. Според организация ИРНА, президентът е летял с хеликоптер " Бел-212 " - американско произвеждане. Много от въздухоплавателните средства на Иран са остарели и недостигат аварийни елементи поради глобите на Запада, напомнят организациите.

Смъртта на иранския президент идва в комплицирана обстановка в района и на фона на рискова ескалация на напрежението сред Иран и Израел, при която след четири десетилетия скрита война, в средата на април Техеран за първи път намерено атакува Израел и последва ответен израелски удар. В същото време Израел води войната с подкрепяните от Иран групировки Хамас в Газа и Хизбула в южен Ливан. В сходна взривоопасна конюнктура, всяка искра може да възпламени по-широк спор отвън рамките на района.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР