Короната на румънската кралица Мария, носена при коронацията ѝ заедно

...
Короната на румънската кралица Мария, носена при коронацията ѝ заедно
Коментари Харесай

За първи път: Показват публично короната на румънската кралица Мария

Короната на румънската кралица Мария, носена при коронацията ѝ дружно с цар Фердинанд през 1922 година, може да бъде забелязана обществено за първи път в Яш, основния град на румънската област Молдавия. Тя е изложена в двореца Браунщайн в центъра на града по случай Денят на кралската власт. Короната на румънската кралица Мария има неповторим драгоценен камък с рядка хубост, оценен на 25 млн. евро. Според специалисти обаче от историческа позиция той е скъп предмет. Тиарата е направена с към два кг трансилванско злато.

Според специалисти по бижутата от това време тази корона е едно от най-красивите бижута на Европа за 20 век.
Кралицата е желала короната ѝ да бъде неповторима. Символът на властта е декориран с перли, рубини и диаманти.
Аурика Ичин - шеф на Общинския музей „ Реджина Мария “ в Яш

Под заглавието „ Мария Румънска, кралица и художничка “ изложбата разкрива пред посетителите двете разнообразни страни на владетелката.
Намирам я за в действителност невероятна. Мисля, че хората би трябвало да се възползват от обстоятелството, че всички тези артефакти участват в техния град.
жителка на гр. Яш

„ Децата са разчувствани, тъй като това е част от историята, за която нямаме доста време да приказваме в учебно заведение. Засягаме единствено в резюме историята на монархията “, споделя Юлиана Братеску – учителка по история в Националния лицей в Яш.

„ Мисля, че най-представителният предмет в изложбата е короната, тъй като тя е това, с което разпознават Румъния в чужбина. Днес научих доста неща и това ме приближи до нашата история “, споделя жителка на гр. Яш.

„ Чувствам, че опцията да забележим тази галерия е същинска привилегия “, споделя нейна съгражданка.

Цената на билета е 4 евро. Короната ще бъде върната в Националния исторически музей в Букурещ през юни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР