Европейската комисия заплаши Bing (групата на Microsoft) с финансови санкции,

...
Европейската комисия заплаши Bing (групата на Microsoft) с финансови санкции,
Коментари Харесай

ЕС плаши „Майкрософт“ със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Европейската комисия заплаши Bing (групата на Microsoft) с финансови наказания, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Санкциите ще бъдат наложени в случай че групата не отговори на настояванията на Комисията по отношение на рисковете от дезинформация, свързани с функционалностите на изкуствения разсъдък (ИИ) на търсачката.

Тъй като до европейските избори остават единствено няколко седмици (6-9 юни), Брюксел оказва напън върху огромните цифрови платформи да лимитират рисковете от манипулиране на публичното мнение.

На 14 март Комисията изиска от Microsoft да изясни рисковете, подбудени от функционалностите на Bing за генеративен ИИ, по-специално " Copilot in Bing " и " Image Creator by Designer ". Тя обаче към момента не е получила цялата поискана информация.

Тези ИИ са обвинени, че популяризират подправени отговори на въпроси на потребителите ( " халюцинации " ), както и изкуствено генерирани или модифицирани фотоси, видеоклипове или звуци, които наподобяват като същински ( " дълбоки имитации " ).

Брюксел се притеснява, че сходно наличие може да стане вирусно, да заблуди гласоподавателите и да наруши Регламента за цифровите услуги (РЦУ), който влезе в действие предходната година.

Особено Русия постоянно е упреквана в опити за манипулиране на публичното мнение в западните страни посредством разпространение на фалшифицирана информация в обществените мрежи.

Поради това Европейска комисия подреди на Microsoft да даде информацията, поискана по силата на РЦУ. Регламентът задължава огромните цифрови платформи като Bing да правят оценка рисковете, свързани с техните услуги, и да одобряват ограничения за намаляването им.

Сега компанията би трябвало да даде желаната информация до 27 май.

Ако Bing не отговори в границите на периода, Комисията може да наложи санкции в размер до 1 % от международния ѝ оборот и периодически наказателни заплащания в размер до 5 % от дневния ѝ международен оборот.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР