Когато “Международната космическа станция минава през нощта над Корейския полуостров,

...
Когато “Международната космическа станция минава през нощта над Корейския полуостров,
Коментари Харесай

Северна Корея отговори на НАСА за нощните снимки

Когато “Международната галактическа станция ” минава през нощта над Корейския полуостров, астронавтите виждат любопитна панорама. Ако Южна Корея, Китай и Русия наподобяват добре осветени нощно време, то Северна Корея съставлява голямо черно леке – също като океаните. Снимки, които астронавтите снимаха на 30 януари предходната година, добиха изключителна известност в медиите и станаха емблематични за мизерията в Северна Корея.

Очевидно Северна Корея е решила да отговори на това и Родон Синмун, формалният вестник на Централен комитет на ръководещата Корейска работническа партия, неотдавна е разгласил обширна публикация.

В публикацията се загатва безогледно, че “основата на обществото не е в ярките светлини ”.

Статията приканва жителите да последват ръководещите в опитите да бъде построена страната и оповестява, че Съединени американски щати страда от голям брой проблеми, в това число гражданско неодобрение и разрушителен дълг.

Въпреки това не можем да отречем, че Северна Корея в действителност има проблеми с електричеството. В новогодишното послание на Ким Чен Ун, сегашния водач, се приканва да се обезпечи електричество посредством “реалистични ограничения ”. Наскоро са открити няколко нови електроцентрали.

Говори се, че съветски компании и съветски длъжностни лица оказват помощ на Северна Корея да модернизира разнебитената си електрическа мрежа в подмяна на редки минерали.

“Северна Корея потъна в мрак при започване на 90-те ”, написа авторката на книгата “Химн на гибелта ” (на англ. Nothing to Envy) на Барбара Демик. “С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, който крепеше остарелия си стопански помощник с на ниска цена гориво, неефикасната севернокорейска стопанска система рухна ”.

Счита се, че след рухването на стопанската система близо 220 000 души са умрели от апетит. Но както Барбара Демик написа, доста мъчно е да се направи статистика за смъртните случай от апетит, защото гладът е доста подъл палач – хората не умират просто тъй като няма какво да ядат и от безсилие, а стартират да страдат от заболявания и когато се стигне до съдбовен край, статистиката регистрира заболяването, а не първопричината.

В края на краищата, основата на севернокорейското общество не е в ярките светлини…

Инфо: СпейсДейли

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР