Когато Франк-Валтер Щайнмайер, федерален президент на Германия и бивш външен

...
Когато Франк-Валтер Щайнмайер, федерален президент на Германия и бивш външен
Коментари Харесай

Ненаучените уроци на Германия

Когато Франк-Валтер Щайнмайер, федерален президент на Германия и някогашен външен министър, получи премията " Кисинджър " през ноември 2022 година, той даде откровена оценка на външнополитическите провали на страната си (както и на своите собствени).    Тъй като светът се е трансформирал, сподели той, " би трябвало да отхвърлим старите способи на мислене и старите очаквания ", в това число концепцията, че " икономическият стокообмен ще докара до политическо доближаване ". В бъдеще, съобщи Щайнмайер, Берлин би трябвало да се поучи от предишното и да " понижи едностранчивите зависимости " освен от Русия, само че и от Китай.   Докато войната в Украйна бушува, малко на брой немски политици биха се противопоставили на изказванието, че Берлин би трябвало да понижи енергийната си взаимозависимост от Москва. Всъщност немското държавно управление направи това. Германските водачи дават обещание да облекчат и икономическата взаимозависимост на страната от Китай, означават в публикация за Foreign Affairs Торстен Бенер и Лиана Фикс.  Бенер е съосновател и шеф на Глобалния институт за обществена политика в Берлин, а Фикс е създател на книгата " Ролята на Германия в европейската политика за Русия: нова немска мощ? “   " Тъй като Китай се трансформира, взаимоотношенията ни с тази страна, също би трябвало да се трансформират ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц в публикация за Politico през ноември. В публикация за списание Foreign Affairs той също по този начин упорства за " нова стратегическа просвета " като част от немската Zeitenwende, или тектонична смяна във външната политика, която разгласи след нахлуването на Русия в Украйна.    Досега обаче Шолц не беше податлив да промени статуквото по тематиката Пекин – не на последно място тъй като войната в Русия и високите цени на силата се отразиха на немската стопанска система. Големите немски компании, които са мощно подвластни от китайския пазар, би трябвало да разширят активността си, вместо да я редуцират.   Но защото икономическите му връзки с Китай са толкоз дълбоки и комплицирани – доста повече, в сравнение с в тази ситуация с Русия – Берлин би трябвало да работи нападателно, с цел да понижи зависимостта от Пекин. По-специално, рискът от война за Тайван оставя Германия изложена на стопански шокове, разясняват Бенер и Фикс.   През февруари немското държавно управление ще разгласява първата си тактика за национална сигурност. Точно преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, това е шансът на Берлин да показва, че е извлякъл верните поучения от пагубния неуспех на досегашният метод към Русия. Време е Германия да изложи проект за понижаване на зависимостта от Китай посредством диверсифициране на комерсиалните и капиталовите връзки и изборно отдалечаване от Китай във връзка с сериозни технологии.

Уроци по история
Съединени американски щати и Германия си извлякоха противоположни поучения от края на Студената война. Съединените щати излязоха от борбата уверени, че методът на президента Роналд Рейгън " мир посредством мощ " и ускорената конкуренция във въоръжаването са принудили Съветския съюз да стартира договаряния.    Германия излезе от Студената война, уверена, че ангажираността и " смяната посредством доближаване " на канцлера Вили Бранд (по-късно наречена " смяна посредством търговия " ) са печелившата формула.  Идеята за " смяна посредством търговия " оцелява след края на Студената война и остава авторитетна идея в Бон и Берлин, столицата на Германия преди и след обединяването на Германия.    За цяло потомство немски политици това беше рамка, която комфортно преплита ангажирането на недемократични страни като Китай и Русия в гонене на стопански облаги с опцията за трансформиране на тези страни в демокрации, пишат още анализаторите.    През 2006 година, до момента в който беше външен министър на канцлера Ангела Меркел, Щайнмайер вкара концепцията за " смяна посредством взаимосвързаност ": всъщност, посредством създаване на икономическо съдействие посредством търговски и енергийни партньорства, Берлин ще направи взаимозависимостта на Русия с Европа " необратима ", съгласно документ на немското външно министерство, означават Бенер и Фикс. В резултат на това Москва би се въздържала от неприятно държание, тъй като цената ще бъде прекомерно висока. Русия в последна сметка зависеше от приходите и технологиите на Германия и други европейски страни даже повече, в сравнение с Германия и нейните съседи зависеха от съветския газ и нефт.  Несъстоятелността на теорията, че икономическата причинност ще възпре Кремъл да наруши интернационалните правила бързо стана явна, разясняват създателите.    През 2008 година Русия нахлу в Грузия. През 2014 година тя анексира Крим. В навечерието на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година немските политици смятаха, че икономическите разноски ще бъдат прекомерно високи, с цел да може Русия да опита пълномащабна офанзива против Украйна и да смъкна държавното управление в Киев. Това, несъмнено, беше съдбовна неправилна преценка, подценяваща идеологическата радикализация на съветския президент Владимир Путин.

Смяна на предавките
Берлин се помири с неуспеха на метода си " смяна посредством търговия " към Русия. Същото не може да се каже за метода, по който Берлин се ангажира с Пекин.    Един от основните политици, които упорстват да извлекат верните поучения от зависимостта на Германия от Русия, е немският външен министър Аналена Бербок. В тирада през септември тя прикани немските корпоративни водачи да се въздържат от " следване на мантрата " бизнесът преди всичко ", без да се вземат поради дълготрайните опасности и зависимости ".   Германският естаблишмънт би трябвало да се вслуша в нейното предизвестие, тъй като паралелите сред Китай и Русия са явни, пишат анализаторите.  Китайският президент Си Дзинпин се е открил като в действителност водач за цялостен живот и се е обкръжил с правилни хора. Както и в Русия, идеологията от ден на ден надвива над икономическата рационалност.   Ако Си реши да преследва фантазията си да сложи Тайван под китайски надзор, без значение от икономическите разноски, следствията за Германия ще засенчат тези, породени от съветската инвазия в Украйна.   Това значително се дължи на обстоятелството, че зависимостта на Германия от Русия всъщност беше лимитирана до въглеводородите. За разлика от това, зависимостта на Германия от Китай включва необятна гама от сериозни артикули и материали, нужни за производството, като литий и кобалт, както и редкоземни минерали, които са от решаващо значение за прехода на Германия с нулеви въглеродни излъчвания.    И до момента в който Русия беше забележителен, само че не жизненоважен пазар за немската промишленост, Китай е най-големият търговски сътрудник на Германия отвън Европа. Зависимостта на Берлин от азиатския колос също така се усилва: немските вложения в Китай са на най-високото си равнище за всички времена. Същото важи и за немския импорт от Китай и комерсиалния недостиг на Германия с Пекин.

Най-големите немски компании се опълчват на всяко съпоставяне сред Русия и Китай
Миналото лято Херберт Дийс, тогава основен изпълнителен шеф на немския авто производител Volkswagen, съобщи, че чака ККП под управлението на Си да се ангажира с " по-нататъшно отваряне " и да развие " своята ценностна система " в „ позитивна посока “.    Присъствието на Volkswagen в Китай, твърди той, може да " способства за тази смяна ". Неговият правоприемник Оливър Блуме отбрани наличието на цех на Volkswagen в Синдзян, където Китай прави солидни, систематични нарушавания на човешките права против преобладаващото мюсюлманско уйгурско население. Блуме твърди, че наличието на компанията там може да " покаже нашите полезности пред света ". Той сигурно има стопански тласък да показа държанието на компанията по този метод: повече от 40% от световните доходи на Volkswagen и евентуално повече от облагите му идват от продажби на китайския пазар. А Volkswagen надали е единственият, който се стреми да продължи разказа за " смяна посредством търговия " с Пекин. Гигантът BASF влага 10 милиарда евро в нов индустриален комплекс в Южен Китай, до момента в който управлението на компанията предизвестява немските политици и обществеността да заобикалят " рецензии против Китай ".   Шолц предизвести немските компании " да не поставят всички яйца в една кошница " и разкритикува някои от тях, че " изцяло подценяват рисковете " да бъдат мощно подвластни от китайския пазар. Той обаче не отхвърли политическа поддръжка от водачите в промишлеността, които се опълчиха на препоръките му. Например при неотдавнашното си пътешестване до Пекин той включи в делегацията си основните изпълнителни шефове на BASF и Volkswagen. Шолц също по този начин разреши на китайската държавна корабна компания Cosco да  придобие дял в терминал в основното немско пристанище Хамбург, напомнят Торстен Бенер и Лиана Фикс в публикацията си за Foreign Affairs.     Те означават, че намаляването на зависимостта от Китай ще има икономическа цена, само че тя ще бъде по-ниска от цената, която Германия ще би трябвало да заплати, в случай че остане неподготвена за евентуална война за Тайван сред Китай и Съединени американски щати и съдружниците в Азиатско-тихоокеанския район. 

Берлин би трябвало да направи всичко по силите си и да работи със сътрудниците си, с цел да възпре Пекин да употребява мощ в опит да промени статуквото в Тайванския пролив. В същото време Германия би трябвало да се приготви за сюжет, при който тези старания се провалят. И двете изискват фрапантно понижаване на зависимостта от Китай, пишат още анализаторите.
Шолц се ангажира да диверсифицира пазарите и да понижи зависимостта от сериозни артикули и материали, нужни за производството. Канцлерът обаче би трябвало да черпи ентусиазъм от съдружните си сътрудници – а точно Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи – които желаят да работят по-решително, с цел да обезкуражат огромните немски компании да задълбочат зависимостта си от китайския пазар. Тези сътрудници упорстват за европеизация на политиката на Германия към Китай: като първата стъпка това изисква включването на представители на други европейски държавни управления в годишните съвещания на китайско-германското държавно управление, на които канцлера и министрите от немския кабинет се срещат с китайските им сътрудници.

Съединени американски щати могат да оказват помощ, като поддържат натиска върху Германия за понижаване на сериозната взаимозависимост от Китай и оферират съдействие, да вземем за пример за устойчиви вериги за доставки на съществени технологии като полупроводниците. За да се понижи натискът върху европейските стопански системи, Съединени американски щати би трябвало незабавно да отговорят на опасенията на Европейски Съюз по отношение на отрицателните резултатите от дотациите за технологии за възобновима сила в Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати. Това би могло да се реализира посредством потребление еластичност, като използването на Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати допусне изключения за европейските съдружници.
Шолц предизвести във Foreign Affairs, че не би трябвало да се връщаме към парадигмата на Студената война, потвърждавайки, че светът е навлязъл в многополюсна епоха, друга от този интервал. Това изказване важи и за Германия: страната би трябвало да погребе личните си илюзии за уроците от 1989 година Вместо " смяна посредством търговия ", Германия – дружно с другите западни сътрудници – ще би трябвало да употребява метода " мир посредством мощ " за справяне с Русия и Китай, заключват анализаторите. Такива са действителностите в един по- конфронтационен свят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР