Кога започва историята на либерализма в България? Много преди 1989

...
Кога започва историята на либерализма в България? Много преди 1989
Коментари Харесай

Основа за развитие. Какво донесе либерализмът на България

Кога стартира историята на либерализма в България? Много преди 1989 година и доста преди Европейския съюз, написа икономистът Красен Станчев. Идеята за свободен пазар и самостоятелни права намират почва в България още преди Освобождението. И точно на тях обществото дължи огромна част от благополучието си.

" Либерализмът е с стеснен мироглед, стеснен, непълен и нерешителен. "

(Ленин, 1907 г.)

" В изискванията на капитализъм лозунгът " Европейски съединени щати " се равнява на колониализъм. " (Ленин, 1915 г.)

Класическият демократизъм е отговорен за стопанските неволи на България, а всъщност Европейският съюз съставлява " колониализъм ". Тези обвинявания са една от най-любопитните черти на актуалната българска политическа изразителност.

Цитираните нагоре изявления на руския идеолог Владимир Ленин пък сочат единствено към общественост на политическите тълкувания. Нейното следене и разбор е забавна задача, с която към този момент никой не се е заел съществено.

Струва ми се значимо обаче първо да се очертае приносът на либерализма за актуалното положение на България и едвам по-късно да се изследват изворите на реторичните похвати и политически ориентации.
Като житейска философия либерализмът има вяра, че обособеният човек е по-голям от колектива
Като житейска философия либерализмът има вяра, че обособеният човек е по-голям от колектива. От това следва, че самостоятелната независимост би трябвало да бъде оптимално увеличена, а използването на мощ (както и опасността от такава употреба) по отношение на обособения човек - лимитирана до най-малко. Това ограничаване се отнася до обособения човек, до групите, в които взе участие, както и до страната.

В този си тип либерализмът не е „ западна “ житейска настройка, а участва във всички култури като морално условие да не правиш другиму това, което не желаеш да бъде сторено по отношение на теб самия. Като метод на образуване на политическия и стопанския живот, по стичане на събитията, демократичните хрумвания в Библията.
Откъде стартира въздействието на либерализма в България
В " Световната история на данъчните протести " на Дейвид Бърг може да бъде направена информация за данъчните протести в дългата история на Османската империя . Те са най-често събитие на територията на актуалните Сирия (шест бунта) и България – четири протеста. Прави усещане, че най-малко три от тях тук са в общини с очевидно католическо наличие.

На територията на модерна Гърция данъчните протести са по-редки, в сравнение с в България. Едно от обясненията е, че не малко от островите са де факто офшорни данъчни юрисдикции заради логистични компликации в събирането на налози и въобще властовия надзор.

Другата причина е, че налозите в Османската империя са по-ниски в сравнение с в България или Гърция след отвоюваната самостоятелност. Един от претекстовете за самостоятелност е вярата, че налозите ще се ръководят по-справедливо от суверенните управляващи, в сравнение с от Високата Порта.

Има задоволително исторически свидетелства (например в трудовете на проф. Надя Данова), че българи бизнесмени са били в основата на данъчни протести на територията на днешна Гърция. Има българи, които се замогват като събирачи на налози. Такъв е копривщенецът Ослеков – къщата му е след най-посещаваните в Копривщица. Той е данъчен сътрудник на Високата Порта в Янина.

Изобщо управляващите в Цариград постоянно прибягват до унищожаване на налозите, с цел да се оправят с разнообразни проблеми на, както през днешния ден бихме споделили, „ районното развиване “. Един от известните случаи е възкръсването на Свищов като комерсиално и културно средище след от военачалник Кутузов по време на руско-турската война от 1806-1812 година
Повечето персонални ориси на първите български индустриалци са показателни за „ западно “ и демократично въздействие
Изобщо множеството персонални ориси на първите български индустриалци са показателни за „ западно “ и демократично въздействие. Добри Желязков е повлиян от гръцкото си обучение, замогва се ненапълно от свободата на търговията в империята и прилежащите юрисдикции и внася незаконно първични материали и технологии за своята фабрика.

Бизнесът на Христо Бобчев и съдружници от Габрово стартира с импорт на тъкачни станове от Манчестър. Те са евентуално първите в България, които вкарват минимална работна заплата и обществена политика в своите предприятия.
Началото на финансовия пазар в България
Така свободата на предприемачеството и търговията са значими за благоденствието на всички бъдещи самостоятелни страни на Балканите, в това число България.

Поне половината от копривщенските (но не само) манифактури и къщите монументи са разследване на стопанската система от този мащаб в границите на империята. Основно е и въздействието на финансовия пазар Константинопол. В разследване на него пораждат първите акционерни сдружения.

Боян Иванчев началото на този пазар у нас с годината на учредяването на първото такова сдружение (през 1862 г.). Но закупуването на становете от Христо Бобчев в Манчестър също е с помощта на акционерно-инвестиционни съглашение сред чираци от родния му град. Подобна е и историята с развиването на начинанията на Иван Калпазанов и Васил Карагьозов .
Капиталовите пазари в Цариград и Кайро отварят необикновено поле за изява на не малко български търговци
Капиталовите пазари в Цариград и Кайро отварят необикновено поле за изява на не малко български търговци. Те влагат в Суецкия канал, реализират ценови арбитраж на интернационално равнище и печелят държавни поръчки, с цел да доставят храни, облекла и съоръжение на за армията на султана.

Най-големите донори на България – за лечебни заведения и учебни заведения, опълчението, университета в София, църкви и манастири - без значение от религиозните и политическите пристрастия, са разследване на тази ориентировка към капитализъм, стопанска независимост и персонална отговорност.
Най-големите донори на България са разследване на тази ориентировка към капитализъм, стопанска независимост и персонална отговорност
Между другото развиването на финансовия пазар в Цариград среща и неодобрението на български, гръцки и други занаятчии. На тях търговците на акции и валута от местността Галата са „ западнали европейци “, „ мошеници “, „ хомосексуалисти “, лентяи и крадци.

Има документи, които подсказват, че тези настроения се подклаждат от тайните служби и дипломацията на Руската империя. Единствената модерна дума, която липсва в този речник е „ соросоиди “.
Религиозният детайл: протестантизмът
Влиянието на „ запада “ върху просперитета на България преди и след Берлинския контракт има забележим протестантки детайл.

През 2006 година проф. Иван Русев разгласява в списание „ Счетоводна политика “ първия обзор на въздействието на Бенджамин Франклин върху образованието на бизнесмените в България. То минава през просветното дело на персони като Георги Раковски, Петко Славейков и Иван Богоров , само че и през издаването на бизнес пособия от български бизнесмени.

Диана Мишкова преди десетина години на корените на балканския демократизъм. В не дребна част те са протестантски, изключително в частта за схващане на стопанския живот и етиката за водене на бизнес.

Изследванията на Румен Аврамов върху приноса на Стефан Бочев демонстрират освен чисто религиозни протестантски връзки, само че и желания към западноевропейските достижения в разбирането на стопанската система и паричната политика. В някакъв смисъл, въпреки и не постоянно изцяло, те са прилагани в България и са с принос за здравословните развития на нейното стопанство.
Източникът на въздействие за корупцията, шуробаджанащината и опортюнизма в българския икономически и политически живот не са демократичните хрумвания
Същото може да се каже и за обзорите на творчеството на Асен Христофоров от Николай Аретов и на Симеон Демостенов от Николой Неновски.

В същото време Румен Аврамов и Пенчо Пенчев вършат прегледи и на корупцията, шуробаджанащината и опортюнизма в тукашния икономически и политически живот. По всичко наподобява, че въздействието при тях не е с източник в демократичните хрумвания.
Някои макро последствия
През 19-ти век и до ден сегашен българската стопанска система е доста по-отворена и свободна от стопанските системи на Русия или Китай да вземем за пример: индикаторите търговия по отношение на Брутният вътрешен продукт или интегрираност на банковата система в световния продан (дял на благосъстоятелност на задгранични лица) е съвсем три пъти по-добър.

До към края на 40-те години на предишния век българските жители, по аршин Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, са съвсем толкоз богати, колкото и тези на Финландия, и малко по-богати от съседите си в Гърция и Румъния. След това идва въздействието „ от Изтока “.

Либерализмът допуска и „ либерализация “ на покупко-продажбите и разпоредбите на играта.

Конкуренцията в полза на по-бедните и по принцип може да се счита за „ лява “ концепция, тъй като понижава цените и покачва качеството на стоките и услугите. Защото по-заможните могат да си разрешат да заплащат по-високи цени.

Накратко: поддържането на демократичната ориентировка в политическия и стопанския живот на България от 1991-1994 година и на е доста добра основа за развиване. Впрочем степента на развиване се дефинира от разширението на опциите за избор на обособения човек.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР