Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Природозащитници искат Борисов да спре опасни поправки в закона за биоразнообразието

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " се обърнаха към премиера Бойко Борисов с искане за неотложно прекъсване на рискови ремонти в Закона на биологичното многообразие (ЗБР), препоръчани от министър Ненов Димов.

Припомняме, че при започване на 2019 година Министерство на околната среда и водите предложи ремонти в Закон за биологичното разнообразие, които бяха предоставени за консултация и мнения на всички заинтригувани лица.

Процедурата завърши с голям брой негативни мнения на научни и университетски институции, природозащитни организации и жители. Според тях част от предложенията опонират на разнообразни български закони, както и на европейските наставления за естествените местообитания и за птиците.

Природозащитниците са на мнение, че приемането на препоръчаните промени значи понижаване и обезсилване на мрежата Натура 2000, съществени усложнения за устойчивото ръководство на предпазените зони у нас и усилване на непрозрачното и властническо ръководство на естествения запас на България.

По думите им единствените промени направени вследствие на публичната консултация, са във връзка с отпадането на противоконституционно условие за национализация на научни данни. Исканията за отменяне на всички останали проблеми, посочени от специалисти с отношение към запазване на биоразнообразието, са отхвърлени.

Те акцентират, че в случай че предложенията на Министерство на околната среда и водите бъдат признати, по този начин ще се трансформират и задачите на предпазените зони от мрежата Натура 2000, като Министерство на околната среда и водите безотговорно ще предопределя смисъла и бъдещето на всяка една предпазена зона.

Промените включват създаване на наложителни " Териториални проекти за ръководство ", които да бъдат създадени за всички предпазени зони в обсега на една Регионална инспекция за опазване на околната среда. Според природозащитниците това значи, че този проект ще включва елементи от зони, попадащи на територията на няколко Регионална инспекция за опазване на околната среда. Но директивата на Европейски Съюз гласи, че ограниченията за запазване се ползват на равнище предпазена зони, а не за елементи от зона.

Чрез унищожаване на отговорностите на Националния съвет по биологично многообразие (НСБР) във връзка с политиките по Натура 2000 предложенията изключват научната основа за основаване и ръководство на мрежата Натура 2000, считат природозащитниците.

Участието на Неправителствени организации в процесите за Натура 2000 се предлага да бъде лимитирано, като се слагат дискриминативни условия.

Организациите са безапелационни, че посочените проблеми в законопроекта ще доведат до намаляване на режимите за запазване на Натура 2000 мрежата и нейното обезсмисляне. Според тях измененията биха улеснили градежи и злоупотреби в опазени естествени обекти.

Те означават, че целеустремен напън и нарушение на Натура 2000 ще докара и до следващата наказателна процедура против България.

Природозащитниците са безапелационни, че този рисков казус е иницииран от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Те напомнят, че това е министърът, който е подвел Министерски съвет да вземе решение за смяна в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " за застрояване, в нарушаване на три български закона. Затова коалиция " За да остане природа в България " упорства законопроектът да бъде отритнат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР