Клаус Кремер, Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската църква

...
Клаус Кремер, Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската църква
Коментари Харесай

Какво разделя католиците и протестантите?

Клаус Кремер,

Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската черква съвсем не се разграничават. И въпреки всичко, в случай че католиците отслужват коледната меса в среднощ на 24-и декември, то при протестантите службата може да стартира още в следобедните часове. Католиците не признават втория ден на Рождество - 26-и декември, а празнуват паметта на Свети Стефан. В Германия, страната на Реформацията, сред протестанти и католици в продължение на епохи е тлеела дълбока омраза. Многобройните обществени осъждания на другия, битките и войните на религиозна основа могат да се проследят исторически през вековете.

С Реформацията, която стартира при започване на 16-и век, стартира разцеплението на църквата на две религиозни общности - католическа и протестантска. Желанието на католическия духовник Мартин Лутер (1483-1546) да реформира " своята " черква не се извършва. Поради това през 1517-а година той закачил своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, за което обаче няма исторически доказателства. Лутер подлага на критика църковната търговия с индулгенции, която съгласно тогавашната теория дава опция на вярващите да изкупуват греховете си.

Около 500 години по-късно двете църкви в Германия са се сближили съществено. Въпреки това някои значими разлики остават. Ето част от тях:

1. Разбирането на Библията

Католицизмът и протестантството имат разнообразни разбирания за смисъла и престижа на Библията. За протестантите още от времето на Лутер е ясно, че " Sola Scriptura " - свещената книга - е единственият източник на Божието слово. Католиците от своя страна имат вяра, че единствено Библията не е задоволителна и че наред със Светото писание римокатолическата традиция също е наложителна за християнте. 

2. Разбирането за църквата

Католическата черква под управлението на папата се възприема като единствената същинската черква. Докато зародилите в следствие от Реформацията църкви се възприемат като равностойни, макар разликите посред им.

3. Папата

Протестантите не са толерантни по отношение на папата. Според тях тази институция опонира на Библията. Католиците от своя страна виждат в папата правоприемник на деятел Петър, респективно избрания от Исус Христос началник на тяхната черква.

4. Разбирането за постовете

Според католическите разбирания посредством ръкополагането епископите, свещениците и дяконите получават особено предопределение от Бога за своята активност. Затова свещеникът стои над католическите миряни. Ръкополагани могат да бъдат само мъже. Протестантската черква пък не преглежда духовната работа като ръкополагане на личността, а като функционалност, която Бог изначално е планувал за индивида. И е допустимо тя да бъде възлагана на всеки един набожен - в това число на дамите.

5. Евхаристията или Светото причестяване

Евхаристията или Светото причестяване е това разбиране, което пресъздава гибелта и възкресението на Исус Христос. То произтича от последната вечеря на Исус Христос с неговите възпитаници в навечерието на неговото разтягане на кръста. Католическата Евхаристия може да бъде водена единствено от ръкоположен духовник - единствено той може да трансформира хляба и виното в тяло и кръв на Христос. На церемонията некатолици не се позволяват.

А в протестантството всеки покръстен е добре пристигнал на церемонията и може да я води. Католиците виждат в ритуала непрекъснатата възстановка на саможертвата на Исус Христос. За протестантите тя съставлява просто възпоменание на гибелта му и неговото следващо възкресение.

6. Тайнствата

Според римокатолическата черква има седем свещени дейности, така наречен седем тайнства. Това са кръщение, миропомазване, причестяване, смирение, брак, ръкополагане и елеосвещение (за изцеряване на телесни заболявания и душевни немощи). За протестантите тайнствата са единствено две: кръщението и Евхаристията. Според техните разбирания това са символно-ритуални дейности, посредством които Бог сплотява и благославя хората.

7. Почитта към Мария и светиите

Католиците почитат Мария, майката на Исус, като " небесна кралица ", отъждествявайки я по доста способи с нейния наследник. Една от обвързваните с нея канони е спасението ѝ от първородния грях. Католическата черква уважава и светии - над 4000. Вярващите чакат от тях чудеса и се кланят пред техните мощи.

Протестантството отхвърля католическите канони за Мария като небиблейски. По същата причина се отхвърля и почитта към светците. Реформаторското схващане гласи, че всеки би трябвало да се обръща непосредствено към Бога в своите молебствия.

8. Безбрачието

Обетът за безбрачие и полово самоограничение е прочут от всички огромни международни религии. За католическата черква целибатът е наложителен за свещениците, монасите и монахините. Междувременно обаче и в католическата черква има стремления да се позволи на свещениците да подписват брак.

За разлика от тях протестантите отхвърлят безбрачието като обвързване. Мартин Лутер е призовал за премахването му още през 1520-а година, а единствено пет години по-късно се е оженил за някогашната монахиня Катарина декор Бора.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР