Китайският външен министър Цин Ган увери руския и индийския си

...
Китайският външен министър Цин Ган увери руския и индийския си
Коментари Харесай

Китай се стреми към задълбочаване на сътрудничеството с Русия и Индия

Китайският външен министър Цин Ган увери съветския и индийския си сътрудник, че има мощен блян към задълбочаването на двустранните им връзки , като даде обещание, че „ координацията и съдействието “ занапред ще се ускоряват. С тези свои думи той показва взаимност с двама от най-големите съседи на Китай, предава „ Reuters “.

Вчера Цин Ган организира среща на високо ниво в Индия с други външни министри от Шанхайската организация за съдействие (ШОС) – блок от страни, обхващащ по-голямата част от Евразия. Пекин явно се стреми да резервира постоянни връзки с страните от района, защото връзките му със Запада, изключително с Вашингтон, остават напрегнати. Съединените щати от доста време насам приканват Китай да помогне за прекратяването на войната в Украйна, макар че Пекин отхвърля да осъди намерено военните дейности на Русия. Миналата седмица китайският президент Си Дзинпин беседва непосредствено с украинския президент Володимир Зеленски за първи път, откогато Москва изпрати военните си сили в Украйна.

По време на срещата си с съветския външен министър Сергей Лавров в коридорите на срещата на ШОС Цин Ган съобщи, че Китай е подготвен да поддържа връзка и съгласуваност с Русия , с цел да даде своя осезателен принос за политическото споразумяване на рецесията в Украйна. Двете страни са се споразумели също по този начин да засилят връзката и координацията си с другите страни – членки на блока, и да поддържат „ единството “ на блока. Това беше доказано в изказване на китайското външно министерство по-рано през днешния ден. Министерството заяви още, без да дава детайлности, че те са се договорили да засилят координацията в района на Азия и Тихия океан .

Понастоящем блокът включва Русия, Индия, Китай, Пакистан, както и четири централноазиатски страни – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Очаква се Иран и Беларус да бъдат признати в ШОС по време на среща на върха в Ню Делхи през юли, разкри чиновник на индийското външно министерство.

По време на обособена среща с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар китайският външен министър разгласи, че Китай е подготвен да задълбочи „ координацията и съдействието “ с Индия по интернационалните и районни въпроси и да върне връзките им към „ здравословен “ път на развиване. Връзките на Китай с Индия се утежниха от 2020 година насам, когато техните военни сили влязоха в конфликт на противоречивата хималайска граница. Тогава 24 души изгубиха живота си. Миналия месец Пекин разгласява карта, показваща Аруначал Прадеш, за който Индия претендира, като част от Тибет, което разгневи Ню Делхи. Сега Цин Ган съобщи пред Джайшанкар, че обстановката по границата „ като цяло е постоянна “.

„ Трябва да черпим опит и поучения от историята, да възприемаме двустранните връзки от стратегическа висота и дълготрайна вероятност, да се почитаме взаимно, да се учим един от различен и да реализираме взаимни триумфи, “, разяснява Цин Ган , обръщайки се към индийския външен министър.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР