Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран вчера за безпрецедентен трети

...
Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран вчера за безпрецедентен трети
Коментари Харесай

Си Цзинпин заздрави хватката си върху властта в Китай и задава курс на надпревара със Запада

Китайският президент Си Цзинпин бе избран отново през вчерашния ден за невиждан трети петгодишен мандат на поста, съобщи Българска телеграфна агенция.

На годишната си пленарна сесия еднокамарният парламент на страната взе решението с единогласие .

Общокитайското заседание на народните представители (ОСНП), което има 2980 членове и е най-големият законодателен орган в света, преизбра 69-годишния Си и отпред на Централния боен съвет, на чието послушание е Народоосвободителната войска.

Днес ОСНП избра съвсем с единогласие за министър председател Ли Цян - непосредствен поддръжник на президента.

Всички тези гласувания на процедура бяха условност. Китайският парламент значително просто утвърждава решенията на ръководещата комунистическа партия, отбелязва Асошиейтед прес.

Франс прес показва, че резултатът от гласуванията е бил отвън всякакво подозрение

Сесията на ОСНП на процедура просто удостовери решенията, които бяха взети на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) през октомври предходната година.

Тенденцията, която се обрисува, е ясна :

Си Цзинпин, който на 15 юни навършва 70 години, продължава да заздравява своята хватка върху властта. Преизбирането му като президент за трети мандат е кулминационната точка на един напредък, трансформирал го в най-могъщия китайски водач от генерации, отбелязва Агенция Франс Прес .

На процедура от Мао Цзедун, който ръководи Китайската национална република (КНР)от нейното учредяване през 1949 година до гибелта си през 1976 година При това след Мао комунистически Китай извървя дълъг път, като се трансформира във втората стопанска система в света след Съединените щати, а при ръководството на Си стартира все по-открито да оспорва тяхното световно предимство.

Роден през 1953 година, китайският президент се причислява към ККП на 21-годишна възраст, напомня Синхуа .

След това Си Цзинпин заема редица партийни постове в разнообразни провинции, преди през ноември 2012 година да бъде определен за общоприет секретар на ръководещата партия, а през март - и за ръководител на КНР (т. е. президент на страната).

Синхуа отбелязва тържествената конюнктура, в която е бил избран отново Си през вчерашния ден, както и че той е повел втората стопанска система в света

по невиждан път на рационализация. През последното десетилетие брутният вътрешен артикул на Китай се усили над два пъти - от 53,9 трилиона юана (7,737 трилиона долара) през 2012 година до 121 трилиона юана (17,37 трилиона долара). Китайската стопанска система към този момент възлиза на близо една пета от международната, като делът ѝ е достигнал 18 %. Абсолютната беднотия в страната с население от 1,4 милиарда души към този момент не съществува, а междинната дълготрайност на живота се увеличи от 74,8 до 78,2 години, показва още китайската държавна новинарска организация.

Сесията на Народното събрание удостоверява наклонността Си Цзинпин да се обкръжава с правилни хора, които да прокарват неговия курс.

Смятан за прагматик, новият министър председател Ли Цян е непосредствен съдружник на президента, показва Би Би Си. В началото на този век 63-годишният Ли е бил шеф на кабинета на Си, по това време партиен секретар на източната провинция Чжъцзян. През 2017 година, откакто неговият политически наставник към този момент бе станал президент на Китай, той застана отпред на партията в близкия мегаполис Шанхай.

Ли Цян ще има за съществена задача да даде подтик на изпитващата усложнения китайска стопанска система. По принцип в Китай министър председателят дава отговор точно за настоящите въпроси.

Си Цзинпин упрекна по-рано тази седмица Съединените щати, че се пробват да изолират Китай и да забавят неговото развиване, отбелязва АП. Тази позиция отразява възходящото неодобрение на ККП, че стремежът ѝ към разцвет за китайското население и световно въздействие на страната е заплашван от наложените от Съединени американски щати ограничавания пред достъпа до технологии. Освен това Пекин възприема поддръжката за Тайван и някои други ходове на Вашингтон като прояви на неприязън.

Водената от Запада отпред със Съединените щати акция за " въздържане и угнетяване " на Китай

" донесе невиждани, тежки провокации ", съобщи китайският президент пред Народното събрание във вторник. Той прикани китайското общество да има смелостта да даде отпор.

Това показателно изявление бе изненадващо остро ,

поради обстоятелството, че Си Цзинпин дава тип, че е над проблемите, и нормално прави вежливи, позитивни обществени мнения, отбелязва АП.

Китай не е единствената страна, която е недоволна от световната политическа и икономическа доминация на Съединените щати. Според китайските водачи обаче американската администрация желае да предотврати превръщането на страната им в собствен районен, а вероятно и международен противник.

През последните години Китай се сближи с Русия на президента Владимир Путин

въз основата на все по-отявлено антизападните позиции на двете източни сили. Вашингтон и неговите съдружници неколкократно предизвестиха през миналите седмици Пекин да не оказва помощ на Москва за нейната война против Украйна.

В този подтекст китайският парламент одобри на сесията си широкообхватен проект за реформиране на държавните институции .

Той планува увеличение на потенциала на страната в цифровата сфера и по-силен акцент върху науката и проучванията. Целта на Китай е да реализира самостоятелност в тези основни браншове, в които съгласно него Западът се пробва да не му разреши да се развие, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенцията изброява дълъг лист с въпроси, които евентуално може да засилят напрежението сред Пекин и Вашингтон :

хипотетичните китайски шпионски балони над Съединените щати, претенциите на комунистически Китай за самоуправляващия се либерален остров Тайван, севернокорейската нуклеарна стратегия, териториалните разногласия на КНР с няколко страни в Южнокитайско море, " войната за чиповете ", потискането на уйгурското малцинство в Синцзян, поддръжката на Съединени американски щати за Хонконг и разногласията за произхода на новия ковид.

По всичко наподобява, че Си Цзинпин, заздравил хватката си върху властта в Китай, ще продължи курса на азиатския колос

към вътрешно развиване и оборване на световната доминация на Съединените щати. Показателен за това, че двете международни сили от ден на ден се възприемат като противници, е фактът, че обстановката не се промени изключително при настоящия американски президент Джо Байдън. Демократът пристигна на власт с обещанието да скъса с политиката на своя републикански предходник Доналд Тръмп както във вътрешен проект, по този начин и на интернационалната сцена. И Байдън в действителност го направи в доста сфери, само че резервира твърдия курс към Китай.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР