Членството ни в НАТО е гаранция за сигурност, стабилност и

...
Членството ни в НАТО е гаранция за сигурност, стабилност и
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: Агресията на Русия срещу Украйна напомня, че сигурността в Европа не е даденост

Ч ленството ни в НАТО е гаранция за сигурност, непоклатимост и икономическо развиване за нашите жители, изключително в изискванията на изменящи се провокации пред сигурността. Това сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който приветства формалните посетители на приема, проведен през вчерашния ден, в посолството на България в Берлин по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска – 6 май, оповестиха от  пресцентъра на Министерството на защитата.

С приема се означават и няколко значими събития, които акцентират смисъла на груповата сигурност и съдействие – навършването на 20 години от приемането на страната ни в НАТО, 75-ата годишнина от основаването на Северноатлантическия алианс и 145 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Германия. 

„ България е основен съдружник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля в гарантирането на сигурността на Черноморския район. Като нация имаме всички учредения да се гордеем с нашите въоръжени сили и да почитаме храбростта на военнослужещите си. Правим това всяка година на 6 май, признавайки незаменимото им значение за гарантирането на националната ни сигурност и разцвет “, сподели в приветствието си адмирал Ефтимов.

Преди 20 години България е направила стратегически избор да се причисли към алианса – решение, което се е оказало жизненоважно за гарантирането на националната ни сигурност и вътрешна непоклатимост, уточни адмиралът. Той съобщи, че трансформацията на въоръжените ни сили през последните две десетилетия удостоверява изгодите от участието ни в съюза. „ България направи обилни стъпки в модернизирането на военните си качества, повишението на оперативната съгласуемост със съюзническите сили и приноса си към напъните на НАТО за групова защита ", добави той.

В изявлението си той уточни, че експанзията на Русия против Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се одобряват за даденост. Това ще увеличи условията освен към подготовката и модернизацията на въоръжените сили на съдружниците, само че и към държавните управления на страните членки за увеличаване на отбранителната промишленост и повишение на устойчивостта по отношение на кибер и хибридни офанзиви, разяснява адмирал Ефтимов.

Сто четиридесет и петата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Германия е доказателство за трайното партньорство сред нашите две народи, сподели той. „ Потвърждавам още веднъж уговорката ни да продължим да укрепваме към този момент съществуващите връзки на съдействие в региона на защитата сред нашите две страни “, уточни началникът на защитата. 

Той напомни, че по контракта с немската корабостроителница „ Люрсен " във Варна се строят два нови многофункционални модулни патрулни кораба за нашите Военноморски сили. „ С поддръжката на немския корабостроител ще придобием модерни военноморски качества, които ще ни разрешат да участваме в цялостния набор от морски интервенции “, означи адмирал Ефтимов.

На 3 декември 2021 година адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германска компания  - Дирк Малговски и Светлин Стоянов, дадоха началото на градежа на първия от двата нови кораба за Военноморски сили. Корпусът на първия от двата патрулни кораба беше спуснат на вода при започване на август предходната година.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР