Китайски изследователи от отбранителната индустрия, ръководени от главния инженер Ху

...
Китайски изследователи от отбранителната индустрия, ръководени от главния инженер Ху
Коментари Харесай

Китай разработи съвсем нов тип иновативен чип за свръхмощни радари

Китайски откриватели от отбранителната промишленост, ръководени от основния инженер Ху Яншенг, оповестиха основаването на нов радарен чип с рекордна мощ, за чието създаване е употребена полупроводникова технология, която сега е обект на разнообразни наказания от страна на Съединени американски щати.

Самият чип не надвишава размера на възглавничката на човешки пръст, а оптималната му мощ в това време доближава 2,4 киловата, което доста надвишава характерностите на съществуващите чипове с сходен форм-фактор и предопределение. Освен това той е банален и на ниска цена за всеобщо произвеждане.

Този чип е предопределен за основаване на мощни радари, работещи във високочестотния микровълнов диапазон (X-обхвата). Този вид радари се употребяват главно от военните за разкриване на закани и ориентиране на ракети.

Учените, участващи в плана, чакат военният радар от последващо потомство да генерира сигнали с мощ до 30 мегавата, което е задоволително за разкриване на цели на разстояние 4500 км. За да се случи това, десетки хиляди такива чипове би трябвало да работят по едно и също време, без сривове и спирания.

Според Ху малко артикули на международния пазар могат да отговорят на сходни рискови условия за мощ и новият чип е единствено един от тях.

При създаването на новия артикул откривателите са употребявали галиев нитрид – необичаен полупроводников материал, който е оказал помощ за увеличение на мощността и успеваемостта на устройството.

Интересно е, че Съединените щати са наложили строга възбрана за експорт на полупроводници, основани на галий. Ето за какво е огромно благополучие, че Китай независимо създава галий и от дълго време държи международното водачество в тази промишленост.

Очевидно локалните инженери са намерили метод да приспособят по някакъв метод съществуващите си индустриални мощности за полупроводници, които намерено се признават за изоставащи от другите страни, за дейно произвеждане на галиев нитрид.

Дебелината на пласта от този материал в един чип е единствено няколко нанометра, което му разрешава да генерира мощни сигнали с бърз поток от електрони. Въпреки това, при изходна мощ над 1 киловат, множеството полупроводници на основата на галий са склонни към пробив заради приключване на електрони.

Екипът от китайски откриватели е решил казуса с приключването на електрони, като е добавил алуминий към галиевия нитрид. Този химичен детайл служи като преграда за процеса на приключване на електрони. В публикацията Ху и сътрудниците му споделят приблизителната формула за оптималния химичен състав, открита след доста опити и неточности.

Освен това инженерите са преработили основния детайл на чипа за лъчение на сигнали, като са трансформирали формата му от Т-образна на V-образна. Тази дребна трансформация доста е нараснала мощността и качеството на радарния сигнал.

Новият чип е в положение да работи с оптималната мощ даже при рискови температури, което прави приложението му още по-привлекателно.

В подтекста на засилващите се американски наказания китайското държавно управление и локалните компании влагат от ден на ден в софтуерните нововъведения, а резултатите от тези нововъведения стават забележими изненадващо бързо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР