Китайската космическа станция Тянгун 1 ще навлезе в земната атмосфера

...
Китайската космическа станция Тянгун 1 ще навлезе в земната атмосфера
Коментари Харесай

Космическата станция Тянгун 1 навлиза в атмосферата в понеделник

Китайската галактическа станция " Тянгун 1 " ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, заяви галактическата организация на Китай. Очаква се тя да премине наоколо или над територията на България в интервала от 5.38 часа до 10.17 часа. Тя ще бъде на височина 166 километра.

Изчисленията са направени от екип на Висшето Веонноморско учебно заведение " Никола Вапцаров " и представени от БНР. Центърът за галактическо и въздушно наблюдаване на университета следи придвижването на необитаемата станция.

По последни данни от 4 до 10 часа тази заран станцията е обиколила четири пъти Земята. Две от обиколките са били по траектория отвън границите на България.

В петък министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че армията има подготвеност да реагира, в случай че остатъци от китайската галактическа станция, паднат на наша територия.

Той изясни обаче, че станцията минава над България за 15 - 20 секунди на всеки 89 минути, като шансът остатъци от нея да паднат на нашата територия е 0.01 %.

Ако това въпреки всичко се случи, хората не би трябвало да допират частите, предизвести вицепремиерът.

Учените допускат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните пластове на атмосферата и по-голямата част от частите ще изгорят, само че въпреки всичко е допустимо парчета с маса до 100 кг да стигнат до земната повърхнина.

Европейската галактическа организация предвижда, че отломките от станцията, която тежи 8.5 тона, ще паднат в региони, които се намират към 43-тия паралел. Това евентуално значи, че елементи от галактическия обект може да паднат и на територията на България.

Досега обаче няма случай човек да е засегнат от паднала отломка от галактически уред.

" Тянгун 1 " беше изстреляна в орбита на 29 септември 2011 година и до момента е приела две пилотирани експедиции. От 2016 година обаче няма контакт с нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР