Китайската ИТ индустрия ще трябва да преодолява все по-строги ограничения

...
Коментари Харесай

САЩ затягат технологичните ограничения срещу Китай


Китайската ИТ промишленост ще би трябвало да преодолява все по-строги ограничавания от Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Съединени американски щати възнамерява да разшири рестриктивните мерки върху доставките на високотехнологично съоръжение за Китай. Някои към този момент настоящи рекомендации ще бъдат легализирани като наложителни условия, и то с световен обсег.

Строго видяно, възбраната за доставка в Китай на литографско съоръжение, което разрешава произвеждане на 14-нм и по-тънки чипове, не е вест, само че до момента глобата беше дефинирана в целесъобразни писма, изпратени до няколко американски компании. Следващия месец управляващите ще легализират това условие и също така ще забранят износа в Китай на ускорители, създадени освен от AMD и Nvidia, заяви Ройтерс.
още по темата
В началото на септември Министерството на търговията на Съединени американски щати забрани на AMD и Nvidia да доставят изчислителни ускорители, сравними по продуктивност с A100, в Китай и Русия, защото те могат да се употребяват за възстановяване на военната инфраструктура. AMD твърди, че сходно ограничаване няма да окаже огромно въздействие върху бизнеса на компанията в Китай, само че Nvidia е по-разтревожена в този сложен за себе си миг.

Сега управляващите в Съединени американски щати ще трансфорат тези частни рекомендации в публични правила, които ще се ползват за всички компании, работещи в американски юрисдикции или употребяващи съответните технологии в чужбина. Ограничението за доставка на литографско съоръжение за произвеждане на 14-нм чипове в Китай до момента се отнасяше единствено за активността на KLA, Lam Research and Applied Materials, без да има световен темперамент. Сега Съединени американски щати ще “легитимират ” сходни световни условия.

Теоретично продуктите на лимитираните компании могат да бъдат доставяни в Китай, в случай че получат съответните лицензи за експорт. Но когато новите правила влязат в действие, компании, разнообразни от AMD и Nvidia – като Intel и Cerebras Systems – ще изгубят опция да доставят изчислителни ускорители в Китай. Лицензи за експорт ще се изискват и от компании, които доставят подготвени сървърни системи със „ неразрешени ” ускорители за Китай и Русия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР