Китайска атака срещу Тайван не е неизбежна, но САЩ наблюдават

...
Китайска атака срещу Тайван не е неизбежна, но САЩ наблюдават
Коментари Харесай

САЩ държи Китай под око заради Тайван

" Китайска офанзива против Тайван не е неизбежна, само че Съединени американски щати следят " доста деликатно " . Китай явно развива способността да нападна в даден миг, само че решението да го направи би било политически избор, съобщи военачалник Марк Мили пред BBC.

Китай твърди, че Тайван е отделила се провинция, която би трябвало да бъде обединена още веднъж с континента, със мощ, в случай че е належащо. Китай упрекна Съединени американски щати, че поддържат независимостта на Тайван, и даде обещание " уверено да смаже " всеки сходен опит.

Напоследък имаше подчертана ескалация сред Китай и Съединени американски щати - най-мощният съдружник на Тайван.

Китай изпраща десетки бойни самолети в зоната на противовъздушната защита на Тайван, до момента в който Съединени американски щати изпращат военноморски кораби през водите на Тайван.
 Западът да приложи уроците от Украйна по отношение на Тайван, желае Лондон
Западът да приложи уроците от Украйна по отношение на Тайван, желае Лондон

Трябвало да се обезпечи нужният защитителен потенциал на острова

През май президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Китай " флиртува с заплахата ", като лети със свои военни самолети покрай Тайван. Той се закле да отбрани острова военно, в случай че бъде атакуван. Пекин отвърна, като упрекна Съединени американски щати в " нарушение на обещанието си за Тайван " и " интервенция " в делата на Китай, добавяйки, че страната " няма да се поколебае да се бие ", с цел да попречи на Тайван публично да разгласи самостоятелност.

Запитан дали счита, че Китай ще нападна Тайван, военачалник Мили, ръководител на Обединения началник-щаб на Съединени американски щати, сподели пред BBC: " Ще, би трябвало, може, това са основните думи тук. "

" По отношение на способността, мисля, че Китай явно развива дарба. Президентът Си Дзинпин загатна това на обществени конгреси, той го загатна в речи, че е провокирал Китайската народноосвободителна войска да развие дарба за нахлуване Тайван в даден миг.
 Съединени американски щати не престават да оказват помощ за защитата на Тайван
Съединени американски щати не престават да оказват помощ за защитата на Тайван

Въпреки че почитат политиката на " обединен Китай "

" И без значение дали биха го създали или не, това е политически избор, това е избор на политика, който ще се основава на метода, по който китайците гледат на изгодите от разноските и риска по това време. " " Няма индикации или предизвестия за нещо неизбежно сега. Но още веднъж, ние го следим доста, доста деликатно ", добави военачалник Мили.

Съединени американски щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, само че му продават оръжие като част от своя Закон за връзките с Тайван, който гласи, че Съединени американски щати би трябвало да обезпечат на острова средствата, с цел да се отбрани.

В същото време Съединени американски щати поддържа публични връзки с Китай и също по този начин дипломатично признава позицията на Китай, че има единствено едно китайско държавно управление.
 Китай притиска Съединени американски щати да прекратят формалните контакти с Тайван
Китай притиска Съединени американски щати да прекратят формалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе " тайванската карта " застрашавали връзките му с Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР