Китай залага на зеления водород като един от основните си

...
Коментари Харесай

Китай изгражда най-голямата централа за зелен водород


Китай залага на зеления водород като един от главните си енергоносители
(снимка: CCTV)

Завършва упорит китайски план за създаване на най-голямата в света централа за произвеждане на зелен водород, захранвана от силата на слънчева плантация. Обектът ще се разгъне на повърхност с размерите на 900 футболни стадиони.

Слънчевата светлина и вятърът могат да оказват помощ за производството на безусловно чист “зелен” водород посредством разложение на водата с електрически ток, с цел да се получи и О2. Днес производството на водород посредством електролиза се основава основно на нуклеарна сила или изкопаеми горива. В бъдеще тази отговорност ще бъде предоставена на възобновимите енергийни източници, а Китай има намерение да стане един от най-големите играчи в новата промишленост.
още по темата
В южната част на Синцзян-Уйгурския самостоятелен район в окръг Кука приключва строителството на най-голямата площадка в света за произвеждане на “зелен” водород, заяви South China Morning Post.

Предприятието с годишен потенциал от 20 хиляди тона водород ще се обслужва от слънчева плантация с повърхност от 630 хектара, което се равнява на 900 футболни стадиони. Според изчисленията, оборудването ще понижи излъчванията на парникови газове в Китай с 500 хиляди тона годишно.

Автономният регион Синцзян-Уйгур, както и северозападната част на Китай като цяло, е богат на слънчеви дни. В същото време енергоемката промишленост е съсредоточена в източната част на страната, което изисква създаване на електропроводи за преместване на големи количества сила. Течният водород, създаден в новото дружество, може да се изпомпва през тръбопроводи, което в някои случаи ще бъде по-евтино.

Изчисленията сочат, че цената за производството на един кг водород в предприятието ще бъде 18 юана, или към $2,67. В същото време един кг водород е енергийно равностоен на 4 литра бензин.

Китай има намерение да заложи на водорода като един от главните енергоносители за промишлеността си. Азиатската страна възнамерява да употребява над 20% от енергийния си потенциал за неговото произвеждане.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР