Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван

...
Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван
Коментари Харесай

Пелоси похвали Цай Ингвен, Китай остро осъди американското посещение в Тайван

Китай гневно осъди американското посещаване на най-високо ниво в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като “едно от най-свободните общества в света “ в днешната си тирада пред Народното събрание в Тайпе, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пекин даде израз на гнева си по отношение на наличието на Пелоси на острова ,

считан от Китай за част от неговата територия със започване на военна активност в близките води, извикване на американския дипломат в Пекин и оповестяване, че прекратява селскостопански импорт от Тайван.

Пелоси дойде в Тайпе късно нощес на необявено ,

следено от близко посещаване и сподели, че то демонстрира непоколебимия ангажимент на Съединени американски щати към демокрацията в Тайван.

В словото си пред Народното събрание през днешния ден Пелоси похвали президентката Цай Ингвен ,

подозирана от Пекин, че се стреми към публична самостоятелност, което е „ алена линия “ за Китай.

„ Благодарим ви за вашето водачество. Искаме светът да оцени това “, сподели Пелоси и прикани за засилено междупарламентарно съдействие.

Пелоси сподели също, че ново американско законодателство ,

целящо усилване на производството на чипове, с цел да се конкурира с Китай, предлага по-голяма опция за икономическо съдействие сред Съединени американски щати и Тайван.

Сега, повече от всеки път солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, сподели Пелоси на Цай

и добави, че решимостта на Америка да запази демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

Малко след идването на Пелоси китайските военни оповестиха, че стартират военновъздушни и военноморски учения покрай Тайван

и тестови изстрелвания на стандартни ракети в морето източно от Тайван, а организация Синхуа съобщи, че до неделя наоколо до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство сподели, че визитата на Пелоси съществено поврежда мира и стабилността в Тайванския пролив ,

оказва тежко влияние върху политическата основа на китайско-американските връзки и съществено нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели след идването на Пелоси ,

че Съединени американски щати няма да бъдат сплашени от заканите на Китай или от войнствената му реторика и няма причина нейното посещаване да провокира рецесия или спор.

Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси

за съответните ѝ дейности в поддръжка на Тайван в този сериозен миг и уточни, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни закани.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР