Китай ще изисква разрешителни за износ на някои графитни продукти,

...
Китай ще изисква разрешителни за износ на някои графитни продукти,
Коментари Харесай

Най-големият производител на графит ограничава износа на важен материал за батерии

Китай ще изисква разрешителни за експорт на някои графитни артикули, с цел да отбрани националната си сигурност, споделиха от Министерството на търговията в петък. Това е последния ход на Пекин за надзор върху доставките на сериозни минерали в отговор на провокациите, свързани с господството му в тяхното произвеждане, написа Reuters.

Страната е най-големият производител и експортьор на графит в света и също по този начин пречиства повече от 90% от международния графит в материала, който се употребява в съвсем всички аноди на акумулатори за EV.

Пекин изисква разрешителните за експорт в миг, когато доста задгранични държавни управления усилват натиска си върху китайските компании по отношение на техните индустриални практики.

Европейският съюз обмисля налагането на мита върху създадените в Китай електрически автомобили, като твърди, че те незаслужено се облагодетелстват от дотации. Освен това държавното управление на Съединени американски щати по-рано тази седмица разшири рестриктивните мерки за достъпа на китайски компании до полупроводници, в това число прекъсване на продажбите на по-модерни чипове с изкуствен интелект, създадени от Nvidia.

Министерството сподели, че този ход е " удобен за гарантиране на сигурността и стабилността на световната верига за доставки, както и за по-добра отбрана на националната сигурност и ползи ".

Ведомството добави, че не е ориентиран към съответна страна. Най-големите купувачи на графит от Китай са Япония, Съединените щати, Индия и Южна Корея, съгласно данни на китайските митници.

Съгласно новите ограничавания Китай ще изисква от 1 декември експортьорите да аплайват за разрешителни за транспорт на два типа графит, в това число синтетичен графитен материал с висока непорочност, висока неотстъпчивост и висока активност, както и натурален люспест графит и неговите артикули.

Три типа " мощно чувствителни " графитни продукти към този момент са били под краткотраен надзор, сподели министерството на търговията, и са включени в новия лист.

Междувременно се отстрани краткотрайния надзор върху пет по-малко чувствителни графитни продукта, употребявани в съществени промишлености като стомана, металургия и химикали.

Новите ограничения ще обезпечат вътрешното доставяне на графит за военна приложимост, като да вземем за пример в аерокосмическия бранш, както и за произвеждане на домашни акумулатори, сподели Чанг Ке, анализатор в консултантската компания Mysteel.

С възходящите продажби на електрически транспортни средства автомобилните производители се надпреварват да сключат доставки отвън Китай, само че дефицитът се обрисува.

" Това е ограничаване за приключването на материали за EV, защото доста нови енергийни компании от ден на ден построяват повече фабрики в чужбина ", сподели Чанг.

Акциите на китайските производители на нови енергийни транспортни средства и акумулатори се покачиха след известието.

Ограниченията са сходни на тези, които са в действие от 1 август за два метала, произвеждащи чипове, галий и германий. Ограниченията неотдавна понижиха износа на тези метали от Китай и покачиха цените отвън страната.

Анализаторите споделиха, че не е ясно какво влияние ще имат новите ограничения върху графита в кратковременен проект.

" Този ​​контрол не е цялостна възбрана и не е имало доста влияние върху която и да е промишленост по време на предходния краткотраен надзор ", сподели Иван Лам, старши анализатор в Counterpoint Research.

Цените на естествения люспест графит бяха 3950 юана ($539,62) за метричен звук тази седмица, което е спад от 25,5% от началото на тази година заради намаляващото търсене от EV бранша.

Лам от Counterpoint обаче сподели, че цените на графита евентуално ще се повишат.

" Вярваме, че междинната цена на графита ще продължи да пораства в бъдеще заради несъответствия в търсенето и предлагането, в това число Русия, която беше един от главните снабдители на графит преди руско-украинската война ", сподели той.

Китай понижи добива на натурален графит през последните години, с цел да отбрани околната среда, вместо да усили производството на синтетичен графит от 2021 година насам. Синтетичната форма в този момент съставлява 70% от производството на Китай, съгласно Mysteel.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР