Китай обвини Съединените американски щати, че се стремят да дестабилизират

...
Китай обвини Съединените американски щати, че се стремят да дестабилизират
Коментари Харесай

САЩ отново разгневи Китай, но този път заради Тибет

Китай упрекна Съединените американски щати, че се стремят да дестабилизират Тибет, откакто администрацията на Тръмп назначи върховен чиновник по правата на индивида за специфичен координатор по въпросите на Тибет.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи по-рано тази седмица, че Робърт Дестро, държавен секретар по демокрацията, правата на индивида и труда, ще заеме спомагателен пост, който бе незает от началото на мандата на президента Доналд Тръмп.

Китай на собствен ред възприе това като интервенция във вътрешните му каузи. „ Въпросите, свързани с Тибет, са част от вътрешните работи на Китай и не подлежат на непозната интервенция “, съобщи Джао Лиджиан, представител на китайското външно министерство, като акцентира, че „ Китай твърдо се опълчва на това “.

Назначаването на Робърт Дестро идва в миг, когато връзките сред Съединени американски щати и Китай по редица въпроси, измежду които търговията, правата на индивида, ковид, Тайван и Южнокитайско море, са съществено обтегнати.

Дестро „ ще управлява напъните на Съединени американски щати да насърчат разговора сред Китайската национална република и Далай Лама или негови представители, да защитят неповторимата религиозна, културна и езикова еднаквост на тибетците и да подсигуряват спазването на техните човешки права “, съобщи Помпео в свое изказване.

Китай завладя контрола над Тибет през 1950 година и се подписва така наречен „ Споразумение за спокойно избавление “. „ Хората от всички етнически групи в Тибет са част от огромното семейство на китайската нация и от мирното си избавление Тибет има проспериращ стопански напредък “, сподели Джао, като добави, че всички в Тибет са се радвали на религиозна независимост и правата им са били изцяло спазени. Но критиците, водени от духовния водач в заточение Далай Лама, споделят, че ръководството на Пекин съставлява „ културен геноцид “.

През юли Помпео съобщи, че Съединените щати ще лимитират визите за някои китайски чиновници, участващи в блокирането на дипломатическия достъп до Тибет и в " нарушаванията на човешките права ", добавяйки, че Вашингтон поддържа концепцията за автономност на Тибет.

Въпреки това, за разлика от предшественика си Барак Обама, Тръмп не се е срещал с Далай Лама.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР