В сряда комисията по външни работи на Европейския парламент одобри

...
В сряда комисията по външни работи на Европейския парламент одобри
Коментари Харесай

Групата на ЕС в подкрепа за Тайван

В сряда комисията по външни работи на Европейския парламент утвърди оферти, които приканват Европейски Съюз да ускори политическите връзки с Тайван и да преименува своята Европейска работа за стопанска система и търговия на „ Служба на Европейски Съюз в Тайван “.

Тайпе Таймс осведоми, че евродепутатите са приели отчета за политически връзки и съдействие сред Европейски Съюз и Тайван с 60 против 4 гласа, шест члена на комисията са се въздържали.

Докладът би трябвало да бъде показан на Европейския парламент идващия месец. В него се показва угриженост от военна експанзия на Китай и се приканва Пекин да приключи всевъзможни дейности, които заплашват мира в Тайванския проток и да не нарушава „ статуквото “ без единодушието на Тайпе.

Документът предлага на Европейски Съюз да стартира работа по двустранно капиталово съглашение с Тайван и да организира договаряния със страната на най-високо публично равнище. Европейски Съюз би трябвало да играе по-голяма роля в интернационалните начинания, които поддържат мира в целия пролив и усъвършенстват демокрацията на Тайван, като в същото време го трансформират в стратегически сътрудник в Индо-Тихоокеанския район, се споделя в него.

Докладът осъжда комерсиалното ембарго на Китай против Литва и предлага Европейски Съюз да поддържа балтийската страна в разногласието.

В Тайпе министерството на външните работи в изказване през вчерашния ден благодари на комисията, казвайки, че ще следи от близко идното гласоподаване на Европейския парламент. Тайванското министерство напомня, че отчетът отбелязва десетата годишнина от съглашението за унищожаване на визите сред Тайван и Европейски Съюз, като добавя също: „ Тайван и Европейски Съюз споделят главните полезности на демокрацията, свободата и правата на индивида като съидейници “.

Това че Тайван и Литва възнамеряват да основат взаимни представителства в столиците си е най -добрата илюстрация за усъвършенстваните връзки с Европейски Съюз, както и неговите държави-членки, се споделя в тайванската позиция. „ Тайван не отстъпва от заплашването и ще отстоява демократичните убеждения на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония и други съидейници “, продължава тя.

Китайската задача в Европейски Съюз разгласява изказване, в което се споделя, че блокът е нарушил правилото си „ един Китай “ и е предал доверието, което стои в основата на партньорските им връзки.

Законодателите на Европейски Съюз би трябвало „ неотложно да поправят неверните си изявления и дейности, с цел да защитят политическата основа на връзките сред Китай и Европейски Съюз “, сподели Пекин.

На конференция в Тайпе Демократично-прогресивната партия (ДПП) съобщи, че приемането на отчета бележи „ исторически скок “ в връзките сред Тайван и Европа.

Нацията би трябвало да се радва на поддръжката в Европейския парламент за включването на Тайван в интернационалната общественост и резолюцията за двустранни стопански връзки, съобщи Цай Ши-ин от ДПП.

Споменаването на Тайван е било избягвано в европейската политика, откогато районните страни започнаха да трансформират признаването от Република Китай към Китайската национална република през 60 -те години, сподели Цай.

Това се промени под управлението на президента Цай Инг-вен, като бяха направени крачки за възобновяване на връзките сред Тайван и членовете на Европейски Съюз и за повишение на осведомеността за смисъла на Тайван в европейския обществен дискурс, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР