Министерство на външните работи на Република Китай благодари на Вашингтон

...
Министерство на външните работи на Република Китай благодари на Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ остава на страната на Литва в конфликта с Китай

Министерство на външните работи на Република Китай благодари на Вашингтон за това, че извършва ролята си на световен водач на демокрациите, като провежда телефонен диалог сред заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман и литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис.



В прессъобщение Министерството на външните работи на Тайван също изрази своята признателност за американската поддръжка за демократичните страни, изправени пред натиска на авторитаризма на прилежащи страни. В известието се споделя, че от встъпването си в служба, президентът Джо Байдън продължава да поддържа Тайпе, без значение от китайските закани.

Министерството на външните работи съобщи, че ще продължи да предизвиква другарските връзки с всички съидейници и взаимоизгодния продан. „ Тайван, като мощ на положителното в света, ще продължи да пази демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида и няма да се пречупи под силата на външен напън “. От министерството прибавиха още, че страната ще работи в тясно съдействие със Съединени американски щати за разширение на интернационалното пространство на Тайван.

Шърман беседва с Ландсбергис по-рано тази седмица и разиска силата на двустранните връзки сред Съединени американски щати и Литва, опциите за задълбочаване на съдействието сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, в това число във връзка с Китай, както и методите за поощряване на мира, просперитета и сигурността в Атлантическия океан и по света. По време на диалога стана ясно, че Вашингтон ще продължи да стои на страната на Вилнюс в спора сред Литва и Китай, подбуден от решението на Литва да развива двустранните си връзки с Тайван.

След като през юли Тайван и Литва оповестиха своите проекти за разкриване на в действителност посолства в столиците на двете страни – Вилнюс и Тайпе, Китай изрази своите остри възражения. Най-притеснителен за комунистическата страна се оказа фактът, че името „ Тайвански внушителен офис в Литва “ бе утвърдено за фактическото посолство на Тайван, а Пекин твърди, че това нарушава правилото „ Един Китай “.

Независимо от настояванията на Китай Литва да анулира проекта си, европейската страна не промени решението си, което на собствен ред докара до отдръпване на китайския дипломат в Литва от страна на Китай, както и апел за отзоваване на литовския делегат в Китай.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР