Руският президент Владимир Путин остро разкритикува Запада в навечерието на

...
Руският президент Владимир Путин остро разкритикува Запада в навечерието на
Коментари Харесай

Financial Times: Путин остро разкритикува Запада в навечерието на посещението си в Китай

" Руският президент Владимир Путин остро разкритикува Запада в навечерието на визитата си в Китай, като упрекна " западните елити " за войната в Украйна и очерта ориентацията на Пекин и Москва към успореден международен ред. Това написа Financial Times, разяснявайки изявлението на съветския президент за китайската държавна осведомителна организация Xinhua, съобщи " Фокус ".

Отбелязва се, че обявата се появи в навечерието на двудневното посещаване на Путин в Китай на 16 май. " Днешните световни катаклизми бяха предизвикани тъкмо от (западната) политика ", декларира Путин за нахлуването в Украйна, което той назова " трагично проявяване на световната рецесия ".

В същото време Китай отхвърли да осъди нахлуването на Москва с аргумента, че като самостоятелна трета страна има право да построява свои лични връзки с Русия. Вместо това Пекин предложи документ за позиция с предизвестие против потреблението на нуклеарни оръжия, завоалирана рецензия към НАТО и апел за преустановяване на огъня, без да се изисква евакуиране на съветските войски, написа FT.

Лондонската организация отбелязва, че в изявлението си Путин е похвалил " реалистичните и съответни стъпки " в мирния проект на Китай, които в доста връзки повтарят тезите на Русия за войната, заявявайки, че те могат да станат " основа на политико-дипломатически развой, който взема поради загрижени за сигурността на Русия и ще оказват помощ за обезпечаването на дълготраен, постоянен мир. "

Руският президент прибавя, че " главният проблем " на всевъзможни бъдещи договаряния е надеждността на всевъзможни гаранции за сигурност за Украйна и Русия в лицето на това, което той назовава " двуличието на Запада ", имайки поради по-голямата роля на Китай в прекратяването на спора.

Путин декларира, че " Русия е подготвена за договаряния ", само че упреква Запада за неуспеха на договарянията при започване на спора. Той също по този начин разпорежда огромни очаквания на напъните на Русия и Китай за създаване на нов ред, учреден на свободни интернационалните организации като Шанхайската организация за съдействие (Русия, Китай, страни от Централна Азия, Индия, Пакистан и Иран) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и ОАЕ). И двете асоциации са " основни стълбове на зараждащия многополюсен международен ред ", разяснява още Путин.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР