Китай, най-големият купувач на соя в света, планира да спре

...
Китай, най-големият купувач на соя в света, планира да спре
Коментари Харесай

Китай планира да прекрати вноса на американска соя

Китай, най-големият покупател на соя в света, възнамерява да спре доставките й от Съединените щати, след ескалирането на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, съгласно хора, осведомени с въпроса, представени от Bloomberg.

Американските търговци на зърно не са получили никакви спомагателни поръчки от Китай, като се има поради неналичието на единодушие в комерсиалните договаряния. По информация на Bloomberg, Китай към момента няма проекти да анулира предходни поръчки на американска соя, които към този момент са били контрактувани.

Американският президент Доналд Тръмп ескалира комерсиалната война с Китай по-рано този месец, увеличавайки митата за китайски импорт за 200 милиарда $, което от своя страна подтикна Пекин да отвърне с други свои ограничения. Очаква се Тръмп и неговият сътрудник Си Дзинпин да се срещнат още веднъж в края на юни за срещата на върха на Г-20, където някои анализатори плануват евентуална резолюция.

Фючърсите на соята в Чикаго се сринаха до 10-годишно дъно по-рано този месец, когато напрежението доближи своя връх. Оттогава цените са се възстановили. Правителствени данни демонстрират, че Китай е купил към 13 милиона тона американска соя, откакто страните се съгласиха на помирение през декември, в ход, който сподели благосклонност за разрешаване на комерсиалния спор.

Американският министър на земеделието Сони Пърдю съобщи през февруари, че Китай е заречен да купи още 10 милиона тона американска соя, само че покупките към този момент са спрени.

Ограничаването на покупките на соя от Съединени американски щати е директен удар в политическата база на Тръмп. Търговската война с Китай усложнява напрежението и приходът на американските ферми спадна с 16% през предходната година до 63 милиарда $, което е с към 50% по-ниско от 2013 година. Президентът се насочи към поддръжката в селските региони на Америка незабавно откакто ескалира комерсиалния спор, обявявайки нова комерсиална помощ за земеделските производители. Министерството на земеделие на Съединени американски щати съобщи, че пакетът от помощи ще доближи 16 милиарда $.

Има признаци Китай замества американската соя с бразилски доставки. Премията, заплащана за натоварването на соя в пристанището на Паранагуа, се е нараснала повече от два пъти през последния месец, защото темпът на износа се е ускорил през последните седмици.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР