Казахстан - дългогодишен домакин на мирните преговори за Сирия между

...
Казахстан - дългогодишен домакин на мирните преговори за Сирия между
Коментари Харесай

Казахстан изненадващо поиска прекратяване на преговорите за Сирия

Казахстан - дълготраен хазаин на мирните договаряния за Сирия сред Русия, Турция и Иран, изненадващо предложи прекратяването им , оповестява " Ройтерс ".

Русия обаче посочи, че срещите могат да продължат на друго място.

Тази седмица дипломати от трите договарящи страни за 20-и път, с цел да обсъдят обстановката на място, пътната карта за възобновяване на връзките сред Турция и Сирия, израелските офанзиви и редица други въпроси.

Казахстан е хазаин на такива срещи от 2017 година, като те имаха друг триумф. Един от най-големите ходове, оповестени в Астана, беше разделянето на сирийските територии на зони за деескалация, следени от разнообразни страни.
 В Астана договарят за мир в Сирия
В Астана договарят за мир в Сирия

Нови диалози за Близкия изток

Днес обаче заместник-министърът на външните работи на Казахстан Канат Тумиш ненадейно прикани за привършване на тристранните договаряния с довода, че задачата им е реализирана.

" Постепенното излизане на Сирия от изолацията в района може да се преглежда като знак, че астанският развой е извършил задачата си ", уточни той.

" Като вземем поради завръщането на, предлагаме публично да обявим 20-ата среща в границите на астанския развой за последна ".
 Ердоган упорства да продължат договарянията в Астана за мира в Сирия
Ердоган упорства да продължат договарянията в Астана за мира в Сирия

Той разиска обстановката по телефона с иранския си сътрудник Рухани

Това обаче очевидно не е бил проектът на трите договарящи страни, които в взаимно изказване след диалозите оповестиха, че идната среща ще се организира по-късно тази година.

" Не можем да кажем, че астанският развой е завършил. Но в случай че казахстанската страна е решила, че те би трябвало да бъдат преместени на друго място, ще обсъдим това и ще изберем нова локация " , съобщи съветският договарящ Александър Лаврентиев.

По негови думи Русия, Турция и Иран биха могли да се редуват като домакини на тези срещи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР