Кастрацията е ключова част от отговорната грижа за котката. Предотвратява

...
Кастрацията е ключова част от отговорната грижа за котката. Предотвратява
Коментари Харесай

Как се променя поведението на котката след кастрацията?

Кастрацията е основна част от виновната грижа за котката. Предотвратява доста котешки болести, изтощаващ еструс при женските и маркиране на територия от мъжките. Но на първо място понижава броя на нежеланите котенца, които в никакъв случай няма да намерят дом. Въпреки това не всички притежатели на котки избират този способ...

За страдание в обществото към момента битува неправилното разбиране, че след кастрацията котката страда и губи доста. Някои настояват, че котката престава да живее добре и се изтезава от обстоятелството, че не може да бъде майка. Междувременно в реалност нищо сходно не се случва.

Инстинктът, който движи некастрираното животно, няма друга цел или изгода с изключение на размножаването. Мъжките обикалят региона и вземат участие в рискови борби за благоволението на женската, което постоянно води до рискови пострадвания. Женските котки, от своя страна, страдат както по време на сексуален акт, по този начин и вследствие на прекомерно чести бременности и раждане. Резултатът от неконтролираното раждане на котката, несъмнено, е котешката бездомност.

При множеството котки половото предпочитание изчезва вследствие на кастрация. Въпреки това, при някои животни (обикновено тези, които са имали полов контакт преди кастрация), половото държание може да се резервира в остатъчна форма. Въпреки това, в случай че вашата котка е била кастрирана рано, преди пубертета, тогава най-вероятно след кастрацията нейното полово държание ще изчезне изцяло.

Влияе ли кастрацията на котешкото държание?

Котките ясно се трансформират след процедурата. Унищоженото полово предпочитание, което кара котките регулярно да се развъждат, е сменено от умерено наслаждение от живота.

Кастрираните котки са доста по-малко нападателни. Те са съсредоточени върху това да прекарват умерено дните си до притежателя си, вместо да търсят бягство в търсене на сътрудник. Желанието гневно да пазят територията си и да я маркират с урина е понижено - това е изключително явно при котараците.

Вашата котка знае ли, че е кастрирана?

Не се тормозете, кастрацията няма да накара котката ви да се почувства негодуваща към вас, че сте я лишили от смисъла на живота, нейната неустрашимост или женственост. Котката не мисли по този начин, тя не схваща какво се е случило.

 Кастрация

Тя няма да бъде смачкана душевен. Напротив, доста по-лесно е да установите другарски връзки с кастрирана котка или котарак. Животното, което не е водено от инстинктите си за размножаване, ще е доста по-спокойно и другарски настроено към вас и другите котки вкъщи. Въпреки това кастрираните котки би трябвало да се отглеждат при избрани условия.

Грижи за кастрирана котка

Както писахме нагоре, котката ще пренасочи интереса си от отглеждане към нещо друго. Гледачът би трябвало да обезпечи на котката действия, разходки и занимания, тъй че всекидневието на котката да не е изпълнено единствено с ястие и лежане на дивана.

Вярно е, че огромен % от кастрираните котки наддават на тегло. Но непосредствената причина за това не е интервенцията, а по-скоро скуката и прекомерно висококалоричната храна, която притежателите на котката дават. Ето за какво, в случай че желаете да избегнете неприятни последствия под формата на наднормено тегло, осигурете й атрактивни играчки и играйте с нея всекидневно.

Котката не осъзнава, че е изгубила способността си да се развъжда. Тя не страда. Напротив, придобива по-дълъг и спокоен живот. Разбира се, незабавно след интервенцията тя ще се почувства зашеметена, само че след няколко дни към този момент няма да помни какво се е случило.

Малките котенца са доста сладки, само че приемните домове и приютите са цялостни с нежелани домашни любимци... и няма потребност от още бебета, които мъчно ще намерят дом. Кастрирането е значима част от грижата за котка и в случай че се съмнявате дали да го извършите, се свържете с ветеринар, който да ви даде задоволително положителни доводи в интерес на тази идея!

Вижте също:

- Грижа за котката след кастрация;

- Възстановяване на котката след кастрация;

- Да кастрирам ли котката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР