Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. С опасност за живота е.

...
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. С опасност за живота е.
Коментари Харесай

Доц. Милен Иванов за атентата срещу Фицо: Късмет, че не е убит, охраната му допусна грешки

Простреляха словашкия министър председател Роберт Фицо. С заплаха за живота е. Според бившия зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи доцент Милен Иванов е разумно една от версиите за атентата да е поради позицията му за Украйна.

" Тази версия се тиражира и от водещите медии в света. Други версии надали можем да генерираме. Позицията на Фицо, откакто стана министър председател на Словакия, е такава, каквато той я заявяваше преди да заеме поста. Много наподобява на позицията на Орбан ", изясни той в " Денят ON AIR ".

Според медии стрелбата по премиера е осъществена от 71-годишен.

" На 71 години човек има трезва преценка за битието и бъдещето си. На 71 години, в случай че осъзнато извършиш подобен атентат, трябва си наясно, че животът ти ще свърши в пандиза. Този човек е стимулиран. На фрагментите се вижда, че той не бяга ", разяснява доцент Иванов.

Според него защитата е позволила няколко неточности при атентата.

" Когато стрелецът стреля, те скочиха да се бият с него, вместо да защитят с телата си охраняваното лице. Неподготвена защита. Тези хора не са сработени в добър екип. В тази обстановка мъчно може да реагира ", проучва някогашният зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи пред Bulgaria ON AIR.

По думите му службите мъчно могат да се оправят с подобен атентат, защото се провежда от един човек.

" Никой не е застрахован. Атентатът демонстрира, че в Европа се прекрачват граници на рационалното говорене, правене на политика. Ако този развой не спре, нещата ще са пагубни за демокрацията в Европа ", безапелационен е доцент Иванов.

Системата за сигурност на една страна работи, когато всички служби работят в синергия, акцентира той.

" Системата за вътрешна сигурност, съответно ДАНС, има за задача да прониква в другите елементи на обществото, където има признаци за ексцесии, да взема ограничения. Ако работят обикновено, вероятността да се случат такива атентати е минимална. При нас имаме делене на функционалностите на службите и координацията, взаимоотношението сред тях е доста мъчно. Различен нрав, законодателство, образование ", сподели доцент Иванов.

В България е нужно консолидиране на законодателството в региона на сигурността на страната, настоя той.

" В Народно събрание виждаме доста малко политици и повече партийци. Ние нямаме обединен център за подготовка на специалисти в региона на националната сигурност ", добави гостът.

Относно атентата доцент Иванов е на мнение, че отзвукът в Европа няма да е нужният. 

" Основният проблем е, че се прекрачват граници на естественото. Най-голямата неточност на охраняваните лица - непринудено вземат решение да осъществят контакт с публиката. За да се прави такава спонтанност, тя е режисирана ", заключи той и добави, че е " чист шанс, че Фицо не е погубен ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР