Към настоящия момент няма постъпила информация за замърсяване в българския

...
Към настоящия момент няма постъпила информация за замърсяване в българския
Коментари Харесай

Няма информация за замърсяване в българския участък на Дунав след нефтения разлив

Към сегашния миг няма постъпила информация за замърсяване в българския сектор на река Дунав по отношение на разлива край Нови Сад. Това заявихаот Министерство на околната среда и водите, съобщи БГНЕС.

Министерството посочи, че обстановката се следи, в това число и посредством Системата за ранно предизвестие за спешни замърсявания на река Дунав, в която вземат участие страните от интернационалния басейн на реката. Информирани са всички способени институции за предприемане на дейности при нужда.

Припомняме, че 35 тона нефтопродукти са изтекли от транспортен съд под български байрак по главното течение на река Дунав, покрай Челарево (Сърбия), на 1287 метра надморско ниво.

Информацията е получена от Министерството на околната среда, водите и горите и Националната администрация " Румънски води " - отдел " Извънредни обстановки ", посредством секретаря за граничните води в границите на двустранното съглашение сред Румъния и Сърбия, в следобедните часове на 20 юни. Времето, изчислено от експертите за разпространяване на замърсяването, е към 24-30 часа до навлизането в страната. Като се има поради оповестеното количество замърсител, дължината на вълната на замърсяване ще бъде на разстояние към 70-100 км в условия на невмешателство, надолу по течението от региона на произвеждане на събитието, оповестява stiripesurse.ro.

" В момента сръбската страна работи посредством способените екипи на Vode Vojvodine (провинциална ревизия по водите, акредитирана лаборатория и др.) взаимно със сръбската войска, с цел да отбрани Белград от вероятните последствия от инцидентното замърсяване. По този метод беше несъмнено уместно място, където беше конфигурирана плаваща защитна дига, като сега нефтеното леке е изолирано. На разположение на управлението на ANAR, надлежно на генералния шеф инж. Сорин Лукачи, екипите на Банатската администрация на водните басейни (ABA) към този момент започнаха (визуалното) наблюдаване на водите на Дунав, в сектора на Базиаш, от нощес.

Интервенцията по премахване на замърсяването, както и вземането на водни проби, ще бъдат осъществени от екипите единствено при положение, че вълната на замърсяване доближи Румъния, респективно ще се следят нефтени течове ", осведоми Националната администрация " Румънски води ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР