Kакво се случи с пазара на имоти в година на

...
Kакво се случи с пазара на имоти в година на
Коментари Харесай

Експерт разкри ще вдигне или ще свали цените на имотите коронавирусът

Kакво се случи с пазара на парцели в година на рецесия, провокирана от пандемията COVID-19? Какви са новите трендове при покупко-продажба на жилищни площи и отдаването на офиси чартърен? за коментар Диляна Христова - дълготраен специалист в имотния отрасъл.

В тази рецесия търсят ли се парцели за покупка и какви? Затворени в дребни жилища последната година, хората започнаха ли да търсят по-големи площи?

Определено има повишение на интереса на търсена на тристайни и четиристайни жилища за покупка. Обучението и работата от у дома затвориха хората и се появи нужда от по-голям брой пространства в даден апартамент. Към този миг обаче по-малките жилища остават най-търсени за инвестиция.

Какви са трендовете при цените? Очаква ли се спад?

Към този миг е малко мъчно да се планува дали ще има спад на цените. Кризата с COVID-19 сподели, че има едни форсмажорни условия, които са отвън наш надзор. Никой не може да каже по какъв начин ще се развие пандемията в бъдеще освен в България, а и в света. Аз не чакам спад в жилищното строителство, даже имаше повишение на цените при по-големите жилища. Не чакам сериозна динамичност при цените не се чакат, без значение за каква наклонност става въпрос. Пазарът остава постоянен изключително когато приказваме за жилищно строителство и не чакам по-сериозна еклектика в този сегмент.

Изравняват ли се цените при панелното и при новото строителство?

Тук има няколко казуса, които би трябвало да се издигнат. Хората търсят ново строителство, когато става въпрос за живеене. Това е по този начин, тъй като градивният живот на това жилище е по-голям. Вторият по-интересен проблем при панелното строителство е, че огромна част от тях са строени 60-те и 70-те години. Конструктивният живот при панелите е към 50 години и при някои от тези здания е изминал. Това ще повдигне доста съществени въпроси какво вършим с панелното строителство. Както споделя сътрудник "Може да се санира това строителство, само че това е все едно да гримираш труп ", ние посредством саниране не можем да подобрим структурата на тези здания. Затова към новото строителство остава желаната покупка.

Има ли търсене на покупка на къщи и парцели в покрайнините на София?

В момента има интерес за покупка на такива парцели. Основното, което всеки би трябвало да знае, е, че е значима местоположението на парцела. Някои хора търсят да има комфортен превоз, също по този начин се търсят и обществени действия. Също по този начин е значима и инфраструктурата и поучавам хората да се извърнат към умело лице, тъй като там са доста въпросите и да не се окажат подведени и излъгани.

Какво се случва в офис строителство и по какъв начин пандемията му повлия?

За страдание, офис сегментът беше много неприятно ударен от тази рецесия и чакам това да рефлектира и през идната година. София е много плодородна почва за строителство на офис здания, защото тук са съсредоточени и изнесени много компании от айти бранша, само че тъкмо тези компании нямат потребност от присъственост на работното място и всеки от тези хора може да работи отдалечено. Голяма част от чиновниците на тези компании започнаха работа от у дома. Колкото и парадоксално да звучи, някои компании откриха, че това не е печеливш модел за тях, само че множеството компании откриха, че коефициентът на потребно деяние на чиновниците се покачва, тъй че чакам този модел да продължи и през идната година. Естествено, това рефлектира върху офис площите. Собствениците на офис площите се пробват да задържат наемателите си или да реорганизират офис площите. Други понижиха краткотрайно наемите. Трети започнаха да дават спомагателни услуги към офис площите – от вида на кетъринг и други бонуси за наемателите. Изискванията за отдалеченост накараха огромна част от притежателите да реорганизират офис площите, които към този момент имат наематели. Пандемията удари много по-сериозно притежателите на новопостроени офис здания, тъй като огромна част от хората, които през 2019 година са показали интерес да закупят или да наемат офис площи, отдръпнаха интереса си или задържаха тази си инвестиция до изясняване какво ще се случи в бъдеще. Така че, за жалост, през 2020 година следим спад на покупко-продажбите с офис площи с към 50%, което е извънредно доста. На фона на повишение на интереса към жилищното строителство с до 7%, това е доста огромен спад за офис площите. Заедно с комерсиалните площи те бяха най-сериозно ударени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР