Какво прави Столична община в тази връзка и защо се

...
Какво прави Столична община в тази връзка и защо се
Коментари Харесай

София има шанс да стане домакин на Зимна олимпиада и Световно първенство по футбол за младежи

Какво прави Столична община в тази връзка и за какво се бави решаването на казуса със ски зоната на Витоша и стадион „ Българска войска “, без които ще изпуснем окончателно златния си късмет?

Това попита общинският консултант и член на управлението на Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ Карлос Контрера на днешната сесия на Столичния общински съвет. Той подсети, че това не са просто пожелания, а действителна опция да развием освен ски туризма на Витоша, само че и да развием младежкия спорт в столицата и страната. Председателят на групата „ Патриоти за София “ подсети също, че в тази посока има редица дейности и актове на министъра на спорта Красен Кралев, който явно поддържа семейството на София за тези мероприятия.

Ще бъде ли подготвена Столична община обаче, пита още Контрера и припомня, че точно в постройката на ул. „ Московска “ 33 е разковничето на казуса.

Ето и цялостния текст на обръщението на общинския консултант в СОС Карлос Контрера:

Вземам думата, с цел да слага на вниманието на Общинския съвет  две към този момент оповестени от спортния министър планове за кандидатстване за международни спортни събития, център на които се обрисува да е София – Младежките зимни олимпийски игри и Световно или европейско състезание по футбол. Припомням Ви, че с нарочна декларация ние като локална власт подкрепихме кандидатурата на столицата за българско домакинство на зимната олимпиада, с което дадохме явен политически знак. Между другото тази кандидатура е и късмет за Боровец, където се планува да се проведат част от надпреварите по дисциплините.

Според думите на министър Кралев съществена част от зимните стартове по време на младежките зимни олимпийски игри се планува да се проведат на Витоша. В същото време обаче и тази зима в огромна степен планината не бе налична за туристи и спортисти, заради дългогодишните неналичия на съответни решения по отношение на лифтовете и ски зоните. Какво планува Столична община, какво предвиждаме като дейности от Столичния общински съвет по отношение на поддръжката ни за кандидатурата за олимпиадата? Предварителните прогнози са, че провеждането на такива Зимни олимпийски игри в София ще докара до доходи от над 15 милиона евро в града ни. Освен това Витоша ще се трансформира в спортна топ локация за доста чужденци. Затова считам, че час по-скоро разрешаването на проблемите на Витоша би трябвало да се трансфорат в предпочитана задача за нас.

Пак министър Кралев подписа предходната седмица контракт с негови сътрудници от Сърбия, Гърция и Румъния за взаимно кандидатстване за домакинство на Световно и/или Европейско състезание. Стана ясно, че страната ще строи и нов народен стадион в София. Това значи, че при продобиване на домакинство една от групите, в която ще се играят мачове, ще бъде ситуирана в столицата. За такова домакинство е належащо градът ни да може да предложи на гостуващите финалисти по един стадион за база. В момента в града ни единствено „ Георги Аспарухов “, и то ненапълно, е подготвен за това домакинство.

Затова въпросът ми е обвързван с бъдещето на стадион „ Българска войска “ - несъмнено тематика, която вълнува голям брой жители и спортната общност. Знаем, че концесионерите му плануват огромна реорганизация, която ще трансформира стадиона в един от най-хубавите на Балканите, в едно съвременно спортно оборудване. В същото време към момента не е подготвен, не е прегледан и признат проектът за Борисовата градина, което поражда доста спекулации, подклаждани от най-различни псевдоеколози.  Въпросът ми е на какъв стадий е приемането на Устройствения проект на Борисовата градина и планувано ли е, че следва реорганизация на стадион „ Българска войска “. Да не се окажем в обстановка да спрем или забавим до безконечност по този начин нужната и мечтана реорганизация?! Обръщам внимание, че може София да се окаже в патовата обстановка да е в неспособност да посрещне група при вероятно домакинство на огромен шампионат. И виновността за това да бъде в затлачените административни процедури, които би трябвало да се решат тук – в тази постройка на „ Московска “ 33, в тази зала. Бездействието на Общината към този момент се вижда и в случай че се изпусне тази кандидатура, никой повече няма да предложения София за такова събитие. И шансът София да стане олимпийска столица ще бъде изтърван окончателно. Това с цялостна мощ важи и по въпроса за международното или европейско състезание по футбол.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР