Какво да разбираме под правилно хранене? Това означава не само

...
Какво да разбираме под правилно хранене? Това означава не само
Коментари Харесай

Гответе правилно и се хранете правилно с тези съвети!

Какво да разбираме под вярно хранене? Това значи освен да следваме естествените потребности на своя организъм при избора на една или друга храна, само че и да консумираме тъкмо толкоз храна, колкото фактически е нужна на организма - нито повече, нито по-малко.

Малки порции в чиниите

Трябва да се стремите да не преяждате. Свикнете да си приготвяте дребни порции. Планините от храна в чиниите се път към заболяванията. И в следствие даже няма да получите наслаждение, нищо с изключение на тежест в стомаха. Затова пък даже дребната порция, изядена без да се бърза, сдъвквана деликатно, може и да засити и да даде всичките нужни вкусови чувства, които се притъпяват от огромното количество храна.

Откажете се и от навика да приготвяте храната авансово в ресурс. Храната е потребна единствено в прясно подготвен тип. Вкусовите качества на вчерашното ядене доста се утежняват. Пък и при повторното затопляне на храната тя губи изгодата си, изключително в случай че за задачата още веднъж се прибавят мазнини.

Преди да готвите месо, риба, птици

Изрежете непотребната угоеност, а от птицата махнете кожата - тя е източник на холестерин. Най-добре е всичко да се пече във фурната на грил, като по този метод се стопява вътрешната угоеност, или да се подготвя на пара /водна баня/. Също по този начин се вари месо, риба и птици, пускайки ги във врящата вода или зеленчуков бульон. Ястията с месо, наложително би трябвало да се употребяват със зеленчуци - варени или пресни, само че никога с гарнитури като картофи или макарони.

Приготвянето на булгура

Задължително би трябвало да се накисват: елдата за 3-4 часа в студена вода, овесените или пшеничени ядки - за същото време, само че в гореща вода. Олющеното просо може и да се нагорещи авансово в парещ тиган. След накисването кашата не би трябвало да се вари повече от пет минути, освен това в същата вода, а по-късно да се увие и остави да се задуши на топло място. Именно посредством този метод на подготвяне булгурите резервират оптимално потребните си свойства, като би трябвало да се отдава желания на кашите от пълноценно зърно и на пълнозърнестия самун.

Най-добре е зеленчуците да се пекат във фурната

 Здравословно хранене

Печете или на фурна, или ги варете на пара. Да се употребяват печените картофи дружно с кожата е доста потребно, тъй като в кожата на картофите се съдържат голям брой потребни субстанции - минерали, витамини и ферменти. Не е желателно зеленчуците да се варят в огромно количество вода, тъй като по този начин се понижа с 60-70 % наличието на калий. Зеленчуците би трябвало да се подготвят не повече от час преди храненето - както варените, по този начин и пресните.

За препоръчване е плодовете да се употребяват в сурово положение, а не термично обработени, а при приготвянето на компоти, както от пресни, по този начин и от сушени плодове, би трябвало да се заливат с вряла вода и да се оставят да престоят в нея. А може и да се накисват плодовете в студена вода, а по-късно да се прибавя лимонен сок и мед – ще се получи прелестна разхладителна напитка.

Трябва да се постараете да избягвате или да ограничите до най-малко използването на артикул като оцета /изключение прави единствено натуралният оцет, получен от ферментацията на плодовия сок/.

Ограничаване на захарта

Трябва да се сведе до най-малко използването на рафинирана захар. Освен калории тя не дава нищо друго, от нея няма изгода, по тази причина пък вредата и не е по никакъв начин дребна.Бялото брашно също е нездравословно, също и консервите, пушените артикули, млякото на прахуляк и карамелените бонбони.

Но не си мислете, че като махнете от менюто си толкоз вкусотии, ще гладувате. Дори изцяло да се откажете от тези вредности, разполагаем още веднъж остава голям избор от артикули, с които може да изградите потребно хранене. Има доста разнородни самостоятелни разновидности, които зависят от организма и кръвната група.

Именно кръвта контролира нужния ни набор от артикули. Именно кръвта би трябвало да усвои и да разнесе из целия организъм питателните субстанции, получавани от храната. В кръвта е заложена имунната система на организма, отговаряща да не попадат в него непознати субстанции.

Правилното хранене оказва помощ на организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР