Както ви обещах, даваме надлежна информация. Вече сте запознати с

...
Както ви обещах, даваме надлежна информация. Вече сте запознати с
Коментари Харесай

Борисов обяви спешните мерки на държавата срещу коронавируса


Както ви дадох обещание, даваме надлежна информация. Вече сте осведомени с ситуацията. Искам хората да са спокойни и да виждат, че се взимат нужните ограничения.

Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на изключително съвещание на Министерски съвет поради ковид. "Виждате какво става в Италия. В Гърция също към този момент има доста инфектирани. Към момента считаме, че нулевият пациент е пристигнал тъкмо от Гърция, само че не можем да го кажем към момента сигурно. Тестове мисля, че имаме задоволително. Онзи ден с Турция се разбрахме за 50 000 маски и защитни дрехи. Веднага след днешното съвещание подписваме контракта и камионът потегля ", разкри Борисов.

"Днес ще вземем превантивни ограничения. Нужна е доста огромна дисциплинираност. Щабът ще каже ограниченията, с цел да няма политическа оценка. Разпоредил съм пред лечебните заведения да има полицейски патрули, с цел да не се пречи на работата. Не би трябвало да има суматоха. Не би трябвало хората да се презапасяват с хранителни артикули. Веригите имат задоволително храни. Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация и дружно можем да се оправим с този камшик. Трябва да сме доста единни, обединени и дисциплинирани. Индустрията би трябвало да работи на макс. На вас министрите ви не разрешавам да ходите по министерствата. Ще седите тук и ще сте разполагаем 24 часа, както е щабът. Министър Ананиев отпътува за Плевен и Габрово незабавно след съвещанието. Не желая да слушам няма или свърши. Сега военачалник Мутафчийски ще каже ограниченията, които ще приемем ", съобщи още Борисов.

"Разширяваме кръга от тествани лица. Болниците в Габрово и Плевен са сложени под карантина. Предлагам министъра на опазването на здравето да издаде заповед са специфични дейности на тези две лечебни заведения, като се одобряват единствено най-спешните случаи. Всички други пациенти да не се одобряват. Второто предложение е да се предат на всички лечебни заведения и здравни инспекции последните китайски ъпдейти и анкетни карти, които ще се попълнят от всички пациенти. Следващото решение е да се подсети на медицинските шефове да посочат в идващите 12 часа какъв брой кревати имат, какви потребности имат от защитни дрехи. От МФ би трябвало да бъдат написани ясни правила кой и по какъв начин ще изразходва средствата за битка с ковид ", съобщи военачалник - майор Мутафчийски.

"Забраняваме износа на всевъзможни медицински защитни дрехи и маски. Министерство на вътрешните работи и ДАНС да наблюдават да не настане далавера ", разпореди Бойко Борисов.

"В момента имаме и грипна зараза. В областите, в които е потвърден ковид - Плевен и Габрово, би трябвало да се забранят всевъзможни образователни занятия, в това число и в университетите. Трябва да има отдалечено образование. Всякакви лагери и зелени учебни заведения също би трябвало да бъдат анулирани. Всички културни събития също би трябвало да бъдат анулирани. Специално за културните събития поддържаме и предлагаме те да бъдат анулирани в цялата страна, а освен в Габрово и Плевен ", сподели от своя страна Мутафчийски.

"Спортните мероприятия също би трябвало да отпаднат в двете места с ковид. За останалите области би трябвало спортните събития да се организират без аудитория. Относно туризма - би трябвало да има вербално обяснение да не посещават тези градове ", добави Мутафчийски.

"Аз съм срещу да затваряме Плевен и Габрово. Това ще сътвори суматоха. Трябва доста хубаво да се изяснява, че визитата в тези градове би трябвало да бъде единствено в краен случай. Не можем да забраним на хората да пътуват до Плевен и Габрово, само че би трябвало да ги убедим, че това би трябвало да се случва единствено в краен случай. Целта ни не е да всяваме суматоха. След малко ще беседвам по скайп с всички регионални шефове и тези ограничения ще им ги прочетем още веднъж ", безапелационен бе министър председателят Борисов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР