Както първите дни от едномесечния ми престой на остров Бали

...
Както първите дни от едномесечния ми престой на остров Бали
Коментари Харесай

Крилатите сърчица на Бали

Както първите дни от едномесечния ми престой на остров Бали родиха една приказка в мен, по този начин и последните написаха своята на прощаване...
Слънчев лъч като че ли разполовил яйчената черупка, строшавайки белите й окови, и по този начин почнал животът на птицата. Там, дружно с другите новоизлюпени, в покритото с мъх гнездо върху остарялото дърво, покрай забравения от всички храм с прегърбения остарял духовник. Там, в сърцето на смарагдовата гора. Дните идвали и безшумно си отивали. Родителите на птичката долитали, с цел да хранят нея и останалите в гнездото, а след това отлитали в трескаво търсене на още издръжка. Всеки ден слънцето ослепително блестяло по пладне и дребното птиче заспивало надълбоко. Нахранено. Несамо. 


В един следобяд то отворило очи след съня и във неочакваната тишина с изненада осъзнало, че в гнездото няма никой различен с изключение на него. Безшумна змия се била промъкнала и погълнала другите. Родителите дохвърчали в следобеда, били комплицирани, обезпокоително пърхали с криле, безпомощно извивали дребните си шии, обезверени писукали, взирайки се търсещо сред клоните. 


След този ден птичето прекарвало дните си единствено. Никога повече не видяло единия от родителите си, а другия се прибирал с храна по-рядко от преди и оставал в гнездото все по-кратко. Един ден повече не се появил. Малката птичка останала сама в гнездото си. И последователно не запомнила, че е птица...Понякога чувала обсег на прелитащи криле, виждала птичи пируети, само че за нея това били единствено размитите очертания на чудновати същества от сънищата й. 


В смарагдовата гора превалявало постоянно. Птицата пиела от стичащите се по листата дъждовни капки. Когато дъждът не идвал, оставала дълго жадна. Сгушена в гнездото. Тиха. Примирена. Малка. Нечакаща. Никой не й посочил, по какъв начин да лети. Никой не я нарекъл птица. Понякога, преди да се унесе в сън, с плаха вяра очаквала, че змията ще се върне и за нея. И повече няма да се разсънва. А ще остане вечно в един сън с причудливите летящи създания. 
Старият, едвам кретащ духовник от порутения, пропуснат от всички богове храм, идвал от време на време и оставял за нея оризови зрънца в остарялата черупка от кокосов орех до ствола на дървото. Свенливо птичката се спускала с катерене и нахранвала дребното си телце, преди още веднъж да се изкачи с тъга до гнездото. Никой в никакъв случай не й посочил крилете й. 


После... После и остарелият минах спрял да идва. Може би боговете си спомнили за него и го избавили от старостта и света. Змията на времето погълнала и него. Птицата останала гладна. Още един ден. И още един ден. Гладна. И още един ден. И още. И още един. Била напълно слаба, сгушена в гнездото, тихичко влизала в оня сън до безкрайност. Малките й клепачи изтощено за финален път се притворили. 
Но в този момент забелязала искрата на пламъци. Смарагдовата гора изгаряла в пожар. Само след минута се запалило и дървото с гнездото. Огънят със змийско съскане си проправял път нагоре, поглъщайки клоните и листата. Достигнал гнездото. Кладата му обкръжила всичко. 
И в тази секунда птицата с зов изхвърчала. С вик от болежка в опърлените криле, с стон на избавление. С вик на избавление. Отлетяла. От огъня и пожара. От глада. От пандиза на времето си. 
Това е краят на приказката, написана от дните ми (до)тук. Може би птицата отлетяла само в последния си сън. А може би крилете й със силата на всеки инстинкт я понесли нагоре, само че огънят я овъглил в неумелия й първи полет. Или пък през днешния ден, в други гора и гнездо тя долита, с цел да нахрани своите дребни. Чуваш ли дребните й криле?








Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР